Het zomernummer van Wandelmagazine is zo inspirerend dat we er een beetje haast van krijgen. Zoveel mooie plekjes. Wandelen langs Brabantse kloosters, Keizerlijk Oostenrijk, de Via Salina in Frankrijk. En een special over onze eigen favoriete bestemming: België.
Wandelmagazine bestaat al ruim 44 jaar. Dat is veel langer dan de huidige populariteit van het wandelen als dagjes-, weekend- en vakantie-activiteit. Het is een kleurrijk tijdschrift: mooie foto’s, goed geschreven verhalen, kaartjes en praktische tips. Ook heel toegankelijk, met veel aandacht voor wandelen dichtbij: Nederland en België. Daarnaast vind je in elke editie reportages over andere Europese landen.
Zomereditie
Wandelmagazine reist voor de zomereditie onder meer naar de uithoeken van België. Van de Belgische kust via de aan Nederlands-Limburg grenzende Hoge Kempen naar de nog wat onbekende regio La Gaume.
De Belgische Kust
De ruim 70 kilometer lange Belgische kust biedt veel wandelplezier. Zo liepen wij ooit in zes dagen van het Zeeuwse Cadzand naar de grens met Frankrijk, westelijk van De Panne. Een heerlijke wandelvakantie! Maak je liever korte uitstapjes, dan kun je voor een paar euro met de kusttram elke plaats aan zee bereiken. Bijna elk dorp en elk stadje langs de kust biedt erfgoedwandelingen aan, langs de prachtige historische villa’s achter de hoogbouw langs het strand. Ook vind je bijna overal tussen de plaatsen kleine of wat grotere natuurgebieden, waar het fijn wandelen is.
Mijngebied in de Kempen
In het tot nu toe enige Nationaal Park van België, de Hoge Kempen, biedt de 110 kilometer lange Hoge Kempen Trail een afwisseling van uitgestrekte, deels nieuwe natuur, industrieel erfgoed uit de tijd dat hier diep onder de grond kolen werden gedolven en gezellige voormalige mijndorpen in het groen. Het is vaker vertoond, ook in Nederland, en elders in België. Maar het blijft interessant, zeker als de omgeving tevens is terug gegeven aan de natuur. En dat is ook hier het geval.
De ‘Belgische Provence’
La Gaume in het uiterste puntje van België geeft je met zijn weidse vergezichten, zandstenen huizen en hoge heuvels het gevoel dat je in de Franse Provence bent aangekomen. Toen wij er twaalf jaar terug eens stopten, waren we diep onder de indruk van dit onbekende Belgisch natuurschoon. In die tijd waren er nauwelijks makkelijk toegankelijke wandelroutes beschikbaar. Dat is nu veranderd met de Transgaumaise, de 140 km lange rondwandeling door deze regio en een beetje Frankrijk. Extra aantrekkelijk voor bierliefhebbers: de route brengt je ook langs de Abdij van Orval.
Nog meer
En verder in Wandelmagazine: wandelen in Oulu (Finland), La Palma na de vulkaanuitbarstingen, de Franse Jura, Opper Oostenrijk, de achtertuin van Den Bosch, Rondje Waarland, wandelen in Polen en de Franse Via Salina.