Wandellust van journalist en tv-presentator Twan Huys verscheen op het best denkbare moment: voorjaar 2020. Nederland was net in lock down gegaan en de Nederlanders gingen massaal wandelen in de natuur. Het idee voor het boek ontstond echter al tijdens een andere crisis: de persoonlijke crisis van de auteur. Begin 2019 moest hij onverwacht, en slechts een half jaar nadat hij er feestelijk werd binnen gehaald, stoppen als presentator van RTL Late Night. De kijkcijfers waren dramatisch en de kritiek was vernietigend.
Twan likte zijn wonden en ging wandelen. Eerst in de VS, vanuit het huis van vrienden. Elke dag stond hij vroeg op en wandelde hij uren lang door de sneeuw van New Hampshire. Langzaam verdween het rumoer uit zijn hoofd en knapte zijn humeur op. Precies zoals de Griekse arts Hippocrates het 2400 jaar eerder zei: “Wandelen is het beste medicijn”.
Terug in Nederland wandelt Twan Huys verder. Niet dat wandelen voor hem iets nieuws is, dat hij net heeft ontdekt. Niet voor niets draagt hij het boek op aan zijn ouders, Bets en Frits, die hem als kind vaak mee uit wandelen namen en hem liefde voor de natuur bij brachten. Hij wandelt niet alleen. Zijn gezin, ouders en vrienden wandelen geregeld mee. Maar vooral gaat hij op stap met boswachters en met bekende wandelaars en/of natuurbeschermers als Jane Goodall, Geert Mak, prinses Irene en Herman Finkers. Tijdens het lopen vraagt hij ze het hemd van het lijf over de natuur en over hun inspanningen om die natuur te beschermen. Dat geeft beslist een meerwaarde aan Wandellust. Soms verontrustend, maar vaak ook hoopvol: de natuur is zo veerkrachtig.
De wandelverhalen en interviews zijn soms wat aan de lange kant, maar elke keer als ik doorzet en een hoofdstuk toch helemaal uit lees, ben ik tevreden, heb ik iets bij geleerd. En ik krijg natuurlijk zin om het betreffende natuurgebied ook (opnieuw) te leren kennen.
Hoewel Wandellust geen wandelgids is, kan je er toch goed mee op pad. Niet met het boek zelf (behoorlijk zwaar), maar wel met de (soms wat korte) routebeschrijving aan het eind van elk hoofdstuk. Wandellust is vooral een inspirerend boek. De zeventien beschreven natuurgebieden, waaronder Tiengemeten, de Duivelsberg, de Schoorlse Duinen, Gaasterland, de Marker Wadden en het Gerendal, zijn alle in beheer van natuurbeschermingsorganisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ook die hebben in het gebied wandelingen uitgezet die makkelijk te volgen zijn. ‘Go out and Walk’ is de titel van het laatste hoofdstuk. En dat is precies waar dit boek over gaat.