HomeBestemmingenEngelandWandelen rond Blakeney: moeras en een Hollandse molen

Wandelen rond Blakeney: moeras en een Hollandse molen

Dwars door het moeras en langs een Hollandse molen. Deze korte wandeling vanuit het Norfolkse haventje Blakeney combineert het beste van de relatief onbekende regio langs de Engelse kust: ruige natuur en lieflijke dorpjes. Ga mee wandelen rond Blakeney.

De molen van Cley next the sea

De wandeling start bij de haven van Blakeney, maar wij parkeren de auto voor de zekerheid wat verder landinwaarts (zie kader Praktisch). Vanaf de Village Hall steken we de weg over en wandelen door Westgate Street naar de haven.

Populair bij trekvogels

Tegenover Mariners Hill pakken we het Norfolk Coast Path op dat ons langs de Blakeney Duck Point het moeras invoert. In de plas leven eenden, ganzen en smienten en op een informatiebord zien we welke soorten we spotten. We laten het dorp langzaam achter ons en zijn na enige tijd omringd door moeras. Het pad buigt oostwaarts en een kilometer verderop naar rechts, terug landinwaarts. Hier is de ruïne te zien van een kapel. Deze werd destijds gebruikt door de broeders van een karmelietenklooster, die in de regio woonden.

- Advertentie -
‘Village sign’ van Blakeney

Blakeney

Blakeney is een charmant historisch dorp. Eeuwenlang was het een levendige haven, van waaruit vis, mais en zout werd geëxporteerd. Maar door aanslibbing liggen de oude havens langs de noordkust van Norfolk nu diep landwaarts. Tussen de zee en de bewoonde wereld bevindt zich een breed moeras: the Marshes. Het gebied is onderhevig aan eb en vloed en het zeewater reikt geregeld tot in het dorp. Dan staan de parkeerplaats bij de haven en de straat erlangs onder water. De getijdenwerking trekt vele zee- en trekvogels naar het moeras en op Blakeney Point leeft een kolonie zeehonden. Vanuit de haven kan je in het seizoen dagelijks een boottochtje maken naar naar Blakeney Point.

Norfolk Coast Path

Het Norfolk Coast Path volgt de noordkust van Norfolk tussen Hunstanton in het westen en Cromer in het oosten en heeft een lengte van 46 mijl (74 km). Dankzij de Coastliner (lijn 36), een busdienst langs de kust kan je prima een of meer dagen op de route wandelen: parkeer je auto bij het eindpunt van je dagetappe, neem de bus naar het beginpunt en wandel terug naar je auto.

Naast de zee

Voor ons doemt de windmolen op van Cley-next-the-Sea. Nog zo’n dorp dat dankzij het dichtslibben van het kustgebied niet langer ‘aan zee’ ligt, maar ergens ‘naast de zee’ terecht gekomen is. In de 17de eeuw werden grote delen van deze natte regio drooggelegd door Nederlandse waterbouwkundigen en aan hun aanwezigheid herinneren de voor ons vertrouwd ogende molens. We wandelen erheen langs de rand van het Cley Marshes Nature Reserve en spotten pijlstormvogels en wulpen. Ook de grutto en drieteenmeeuw laten zich hier geregeld zien.

Leuk dorp

Vlak voor het water met daarachter de windmolen slaan we rechtsaf. De molen dateert van 1810 en is nu een hotel-restaurant. We volgen het pad tot de doorgaande weg A149. De route wijst ons hier rechtsaf, maar we gaan eerst even links af om te lunchen in Cley en de molen van wat dichterbij te bewonderen. Net als Blakeney is Cley een aantrekkelijk dorp met smalle straatjes, kleurrijke huizen, leuke winkels en tearooms.

Graspad

Terug op de route volgen we de A149 een stukje en slaan we na het eerste huis aan onze linkerhand linksaf, Leatherpool Lane. We zijn nu in het dorpje Wiveton. Het pad buigt naar rechts, kruist een weg en heet dan Chapel Lane. Tegenover Primrose Farm gaan we rechtsaf een graspad op. Dit eindigt in een bocht van een grindpad, dat we rechtsaf inslaan. We komen uit op Blakeney Road en gaan rechtsaf.

Gewijde stilte

We passeren de 13de-eeuwse St. Nicolas Church, die zich met zijn twee torens fraai nestelt tussen hoge bomen. De deur is open en we genieten een kwartiertje van de gewijde stilte. Dan steken we de doorgaande weg over en wandelen door de gezellige High Street van Blakeney terug naar de haven. Het water heeft zich inmiddels terug getrokken en met een ijsje op een bankje genieten we van het uitzicht op de Marshes.

Blakeney
Blakeney praktisch

Route informatie

Start- en eindpunt: parkeerplaats aan de haven (The Quay) tegenover Blakeney Guildhall (betaald parkeren). Bij hoogtij loopt deze parkeerplaats geregeld onder water. Een gratis en droog alternatief is de parkeerplaats naast Blakeney Village Hall aan de doorgaande weg A149 (inrit zijweg Langham Road (B1156)).
Lengte: 7.2 kilometer (2 uur, inclusief stops).
Horeca: haven Blakeney en in Clay-next-the-Sea.

De beste reisgidsen over Norfolk

The Rough Guide Norfolk & Suffolk

Engelstalige, prettig leesbare gids over de graafschappen Norfolk en Suffolk. Uitgebreide beschrijvingen van dorpen, stadjes, streken en bezienswaardigheden. Veel praktische en actuele informatie over routes, openbaar vervoer, logeren en eten & drinken. Handige kaarten. Relatief weinig foto’s. Aanrader! E-book. Rough Guides, 2020

De Orchideeëntuin

Een van de ‘vroege’ romans van succesauteur Lucinda Riley (De zeven zussen) speelt zich grotendeels af in Norfolk. Hoofdpersoon Julia Forrester groeide op landgoed Wharton Park op, verhuisde na haar huwelijk naar Frankrijk en keert na een tragisch ongeluk terug naar Engeland en neemt haar intrek in Blakeney. Samen met de erfgenaam van Wharton Park ontrafelt zij een jarenlang verborgen familiegeheim. Niet echt een reisgids dus om Norfolk te ontdekken, maar erg leuk om te lezen als je er toch bent (geweest).

De leukste hotels

Logeren in Blakeney

Het Blakeney Manor Hotel vind je op een rustige plek aan the Quay. Wit landhuis met intieme binnenplaats en ruime comfortabele kamers. Een fijn adres.

Nog rustiger (en iets goedkoper) logeer je in The White Horse, gelegen in High Street. Fris ingerichte kamers met een ruime badkamer en ’s ochtends een à-la-carte geserveerd ontbijt.

Een bijzonder logeeradres is, natuurlijk, de Hollandse windmolen in Cley-next-the-Sea. De drie kamers zijn schitterend ingericht, enkele kijken (zijdelings) uit op zee en je wordt verwend met een heerlijk ontbijt. Unieke locatie en daar betaal je ook meer dan gemiddeld voor.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Dwars door de Lage Landen 2: boekrecensie

Hartverwarmende kijk op Nederland en België Het maakt eigenlijk weinig uit waar Arnout en zijn vrienden Ruben en Philippe aan de wandel gaan. Rond de...
- Advertentie -