De vuurtoren op Neist Point staat op een extreme plek: de meest westelijke punt van het Schotse eiland Skye. Treed hier in de voetsporen van filmactrice Emily Watson in Breaking the Waves en verken deze schitterende plek. Bouw een ‘steenmannetje’, kijk in de afgrond en speur naar zeeleeuwen en dolfijnen.
Na de plaats Dunvegan eindigen op Skye de genummerde wegen en rijd je in westelijke richting verder over smalle en bochtige single track roads.
Eerst naar Milovaig, dan in zuidwestelijke richting naar Glendale en Neist Point. Daar eindigt de weg en kun je parkeren op een klein terrein of langs de weg. De wandelroute naar de vuurtoren is eenvoudig te volgen. Vanaf de rand van de parkeerplaats volg je een sterk dalend pad, met traptreden waar het al te steil wordt. Het is geen ‘eng’ pad, er is zelfs een reling.
Het uitzicht over de zee en de kliffen is fantastisch. Na de afdaling volgt een vrij vlak verhard pad dat je op een hoog klif brengt. Een dramatische plek.
Breaking the Waves
Het klif rijst recht uit zee op en vanaf de rand zie je diep onder je de woeste golven en scherpe rotsen. Hier geen hek of reling! Op een heldere dag kijk je uit op de eilanden van de Buiten-Hebriden.
Als je het wandelpad vervolgt, krijg je net voor een nieuwe afdaling de vuurtoren in zicht. Die staat op een 60 meter hoge punt en wordt omgeven door grillig gevormde basaltformaties. De witte, met gele randen afgezette toren is, net als veel andere Schotse vuurtorens, een ontwerp van David A. Stevenson, neef van de beroemde schrijver Robert L. Stevenson (Schateiland).
Neist Point was in 1996 het decor van enkele dramatische scenes uit de film Breaking the Waves, met Emily Watson.
Stapel stenen bouwen
De vuurtoren is omgeven door hekken en bordjes ‘Wacht u voor de hond’. Niet erg uitnodigend. Wij wandelen wat rond in de omgeving, speuren naar dolfijnen en zeeleeuwen. Die komen hier veel voor, maar vandaag helaas niet. Daarom leven we ons, net als honderden wandelaars voor ons, uit op het bouwen van een ‘steenmannetje’. Dit internationale herkenningsteken voor wandelaars is een stapel stenen waarmee je een pad of top van een heuvel markeert. Altijd leuk: je sporen achterlaten op zo’n bijzondere plek.
Meer Skye? Ga ook wandelen op Coral Beach, noordelijk van Dunvegan Castle.
Skye
Skye maakt deel uit van de Inner Hebrides, de eilandengroep voor de westkust van Schotland die vanaf het vasteland snel bereikbaar is. Het is het grootste eiland, via een brug verbonden met Kyle of Lochalsh.
Skye heeft een lengte van circa 80 km, maar wordt zo diep doorsneden met baaien en lochs dat geen enkele plek op het eiland meer dan 8 km van zee ligt. Het eiland is een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers. Je kunt er ook bijzondere bootexcursies maken, naar zeearenden vanuit hoofdplaats Portree en naar zeehonden vanuit onder meer Dunvegan Castle.
Trek ruim de tijd uit voor een verblijf op het eiland. Alleen al het vervoer per auto kost veel tijd. Er zijn veel single track roads, eenbaanswegen met uitwijkplaatsen voor als je tegenliggers ziet aankomen. En reken maar dat je vaak stilstaat op zo’n uitwijkplaats. Overigens zijn de automobilisten uiterst hoffelijk. Men wijkt beleefd voor elkaar uit. “Na u!”. “Nee hoor, na u!”
Lekker: Drambuie
Drambuie is een likeur van Schotse whisky, kruiden en heidehoning. Het is een product van Skye en wordt al sinds 1746 gemaakt. Het recept is uiteraard geheim. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het Schots-Gaelische ‘dram buidhe’, wat ‘gele drank’ betekent. Drambuie wordt vaak onterecht op z’n Frans uitgesproken als ‘drambwie’. De Schotten zeggen iets tussen ‘drembjoe’ en ‘dremboeie’, afhankelijk van hun dialect.
Over het ontstaan doet een verhaal de ronde. Over Bonnie Prince Charles, een katholieke troonpretendent die in 1746 vanuit Frankrijk een vergeefse greep naar de macht deed. Hij verbleef na zijn nederlaag enkele dagen op Skye bij captain John MacKinnon. Uit dankbaarheid voor het onthaal deed hij MacKinnon een likeurrecept van zijn Franse kok cadeau. Het drankje sloeg zo aan dat de familie MacKinnon besloot het zelf te gaan maken. Wel vervingen ze de brandy uit het recept door whisky. Probeer het drankje eens in een pub op Skye!
Skye praktisch
Route-informatie
Begin- en eindpunt: parkeerplaats Waterstein, Glendale.
Lengte: 3 km.
Duur: 1-2 uur.
Horeca: geen (wel picknickplekjes).
De beste reisgidsen
Capitool Schotland
Uitgebreide gids volgens het bekende Capitool-recept: opengewerkte tekeningen en plattegronden, veel achtergrondinformatie, prachtige foto’s, maar soms wel erg korte teksten. Het boek is groot en weegt veel en is dus vooral handig als je met de auto reist. Geschikt voor (meerdere reizen door) heel Schotland. Unieboek | Het Spectrum, 2024
Rother Schotland
Dé reisgids voor wie veel wil wandelen. Met in de inleiding toeristische informatie over het land (geen logeertips). De gids bevat 50 wandelroutes, verdeeld over het vasteland van Schotland, de westelijke eilanden en de Orkney’s. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s: makkelijk, tamelijk moeilijk en moeilijk. Deze editie bevat relatief wat minder makkelijke (14) en zware routes (7), maar vooral de gemiddelde, dus ’tamelijk moeilijke’ variant. Geschikt voor geoefende wandelaars en goed te doen zonder klimervaring. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2015
Schotland Rondreis
In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes van het fascinerende en ontembare Schotland. €10,00
- Volledig uitgewerkte rondreis die je langs de meest bijzondere plekjes brengt
- Verken Edinburgh, Glasgow, Stirling en St Andrews in 4 uitgewerkte stadswandelingen
- Breng een bezoek aan het monster van Loch Ness
- Laat je overrompelen door de adembenemende natuurpracht van het Isle of Mull, Isle of Skye en Cairngorms National Park
- Wandel in de voetsporen van William ‘Braveheart’ Wallace
- En nog zoveel meer
Two Thousand Acres of Sky – serie 1
Heerlijke Engelse tv-serie over de lotgevallen van een Londens stel op een afgelegen eiland (waarschijnlijk gefilmd op Raasay bij Skye). Korte impressie: de bevolking op Ronansay vergrijst sterk. Als de school nog maar drie leerlingen telt, dreigt sluiting. De bewoners plaatsen een advertentie voor een jong gezin dat op het eiland een B&B wil runnen. Abby is een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, die het ene baantje na het andere heeft.
Ze woont in een aftandse flat en wil haar kinderen een betere toekomst geven. Abby heeft geen echtgenoot, maar haar beste vriend Kenny wil die rol best op zich nemen. Ze vertrekken naar Ronansay en genieten met volle teugen van hun nieuwe leven. Maar het wordt steeds moeilijker om de schijn op te houden, vooral als de knappe plaatselijke zalmvisser een oogje op Abby krijgt. DVD 306 minuten, Engels met Nederlandse ondertiteling. Uitgever: Memphis Belle, 2005.
De leukste B&B’s en hotels
Logeren op Skye
Argyll House B&B in Dunvegan is een uitstekende uitvalsbasis voor de wandelingen op Coral Beach en bij Neist Point. De kamers zijn schoon en comfortabel en bieden (deels) uitzicht op het water. En ’s ochtends wacht een uitgebreid Engels ontbijt.
Heatherfield House B&B staat in Portree, Skye’s levendige hoofdplaats vanwaar je per boot op zoek kunt gaan naar zeearenden en walvissen en oversteken naar het kleine eiland Rasaay. De B&B is vrij nieuw, biedt vanuit de kamers zeezicht en wordt geroemd om het heerlijke ontbijt. Het is een prima uitvalsbasis voor tochtjes in het noorden en zuidwesten van Skye.
Wandelvakantie
SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele treinwandelvakantie langs hotels en guesthouses in de Schotse Hooglanden, inclusief 2 nachten op Skye. Per trein door Schotland, een van de mooiste spoortrajecten van Europa. Afgewisseld met heerlijke wandelingen door de ongerepte moors. Bloemrijke, stille stationnetjes. Gastvrije, comfortabele en mooi gelegen onderkomens. Inclusief B&B, treintickets, kaart en wandelroutes.