Sprookjesachtig gevormde granietrotsen. Hippies die in grotten wonen. En baaitjes met azuurblauw water. Schiereiland Capo Testa maakt van wandelen op Sardinië een intieme ervaring. Je moet er een beetje moeite voor doen, dus het is er doorgaans niet zo druk.
Capo Testa ligt op de noordelijkste punt van Sardinië en is een heerlijk rustige bestemming die niet massaal is ontdekt door toeristen. Vanuit het stadje Santa Teresa di Gallura volgen we een smalle weg naar de dam tussen het ‘vasteland’ en het schiereiland. Daar start onze wandeling die, aldus de Rother wandelgids Sardinië, tot de mooiste van het eiland behoort. Dat schept verwachtingen.
Jeneverbessen
We laten de auto achter op de parkeerplaats aan het eind van de dam en volgen even een pad richting strand. Dan glippen we rechtsaf door een ijzeren schuifhek waarin ruimte is vrijgehouden voor voetgangers. Na een betonmast met bovenin een transformatorkastje gaan we rechtsaf een zandpad in en even verderop naar links. Het struikgewas met de jeneverbesbomen wordt dichter en het smalle pad is diep tussen de boomwortels uitgesleten.
Hier rust…
Ter hoogte van twee enorme granietblokken breekt het bos open en wandelen we de Valle della Luna in. Dit dal wordt allengs breder en is omzoomd door hoge, vaag roze granietrotsen die glad zijn uitgesleten door wind en zeelucht. Ze prikkelen de fantasie, net als in druipsteengrotten. In de jaren 1970 was de vallei populair bij hippies en nog altijd wonen hier in de lente en zomer mensen die rust en een eenvoudig leven zoeken. Ze verblijven in grotten en tenten. Vlak voor twee kleine baaien met helder blauw water markeert een totempaal het graf (of een herinneringsplek) van een van hen. ‘Qui riposa Makl Bo’ meldt het opschrift.
Klimmen en klauteren
Vanaf hier is het pad enige tijd wat lastig te volgen. Dat wil zeggen: als je zoekt naar een herkenbaar pad. De route voert ons over soms uiterst smalle doorgangen tussen de hoge rotsen. Het principe is: houd de zee aan je linkerhand en klim voorzichtig over en tussen de rotsen verder. De uitzichten, op steeds weer nieuwe baaitjes en sprookjesachtige rotsformaties, zijn adembenemend mooi. Na ongeveer een kilometer zien we de eerste bebouwing: een klein stenen huisje. Daarachter is de oude vuurtoren van Capo Testa het volgende ijkpunt. Vanaf het platform rond de toren kijken we panoramisch uit over het bijzondere granietlandschap, de kleine baaien en in de verte het Franse eiland Corsica.
Cala Spinosa
Langs de nieuwe vuurtoren volgen we een breed geplaveid pad en komen uit bij het keerpunt van de enige asfaltweg van Capo Testa. Beneden ons zien we de aanlokkelijk ogende baai van Cala Spinosa. Een fijne plek om even uit te rusten (er is een restaurant). We volgen de weg een stukje, tot enkele informatieborden (in de bocht naar links). Langs die borden gaan we terug het bos is en volgen het zandpad, dat zich omhoog en omlaag slingert. Bij de volgende infoborden gaan we linksaf en komen al snel uit bij het pad aan het begin van de Valle della Luna, dat we in het begin volgden. We gaan hier linksaf en komen terug bij de parkeerplaats aan de dam.
Santa Teresa di Gallura
Het noordelijkste stadje van Sardinië oogt met haar kleine centrum vol pleintjes, winkeltjes en terrassen als een bescheiden toeristische bestemming. Maar dat is schijn: Santa Teresa beschikt namelijk over een van de mooiste stranden van het eiland. We parkeren de auto langs de weg bij de 16de-eeuwse Saraceense toren van de stad. Vanaf het panoramaterras van deze Torre di Longosardo zien we Spiaggia Rena Bianca al liggen: een smalle baai met van melkig blauw tot donkerblauw verlopend zeewater en een spierwit zandstrand. Een speciaal uit de rotsen gehakt wandelpad voert ons onder de toren langs naar het strand, dat een heerlijk lokaal karakter heeft. Net boven het strand zien we twee al even lokaal ogende bar-restaurants en we besluiten: hier blijven we een tijdje.
De beste reisgidsen over Sardinië
Rother wandelgids Sardinië
Onze aanrader voor wie het eiland ook graag te voet wil verkennen. Deze gids bevat maar liefst 63 wandelingen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over de regio aan. De routes zijn verspreid over 4 regio’s: Noord, Oost, West en Zuid. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk via tamelijk moeilijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en voldoende achtergrondinformatie. Het noorden beslaat met 11 routes een zesde van de gids. De hierboven beschreven wandeling op Capo Testa (nr 5, 7 km) bestempelen de auteurs als een van de mooiste van Sardinië.
Uitgever: Elmar, 2013.
Wat & Hoe reisgids Sardinië
Recente reisgids, die in 184 pagina’s een uitgebreid beeld geeft van Sardinië, met veel foto’s en kaartjes. In de gids tref je informatie over de belangrijkste, grotere en kleinere plaatsen op het eiland. Met veel aandacht ook voor natuur, historie en cultuur. Het midden en noorden van het eiland komt met drie van de vijf hoofdstukken uitstekend aan bod. Met tips voor logeren en lekker eten & drinken. Plus 2 wandelroutes: Alghero en Ísola Caprera (Maddalena archipel).
Uitgever: Kosmos, 2023
Rondreis Sardinië
In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes op het Italiaanse eiland Sardinië:
- Compleet uitgewerkte rondreis van 12 dagen
- Verken Cagliari met deze stadswandeling
- Ontdek de traditie van de maskers en rituelen in Mamoiada
- Maak een boottocht langs de grotten van Neptunus of Grotta del Bue Marino
- Ontdek de Nuraghe Su Nuraxi en de Sardijnse prehistorie in Barumini
- Waan je een archeoloog bij de reuzegraven van Coddu Vecchiu
- Luxe, glitter en glamour aan de Costa Smeralda met haar witte zandstranden
- Maak een wandeling langs de traditionele bergdorpjes in het ruige Gennargentu gebergte
- Bezoek de prachtige muurschilderingen in Orgoloso en veel meer…
Bijzondere overnachtingen
Eliza was here
Veel reizigers boeken hun vakantie op Sardinië inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere, kleinschalige en scherp geprijsde locaties in diverse dorpen.
Wij verbleven in Residence Punta Falcone. Dit intieme complex ligt aan een rustige weg buiten Santa Teresa di Gallura. Vanuit de ruime en comfortabele appartementen kijk je uit over zee en, in de verte, Corsica. Aan de rand van het zwembad wordt een eenvoudig ontbijt geserveerd en op maandagavond nodigt eigenares Cinzia Scanu haar gasten uit voor een proeverij van eilandproducten. Op het menu onder meer zachte pecorino, worst, gerookte ham en pane carasau, het heerlijke platte brood van Sardinië. En lokale wijn uiteraard, kruidig en droog. Het hotel heeft ook een eigen strandje, dat op een kwartier lopen van de appartementen ligt.