Wit zoals wit bedoeld is: dat gevoel bekruipt je als je de krijtrotsen van het eiland Møn in Denemarken voor het eerst ziet. Ze strekken zich uit over een lengte van 7 km langs de Oostzee en worden gemarkeerd door vijf duizelingwekkende houten trappen. Het is er heerlijk wandelen.
Møns Klint (de krijtrotsen) en het aangrenzende natuurgebied Klinteskoven vind je langs de oostkust van het Deense eiland Møn, dat zelf een soort vooruitgeschoven punt van Denemarken is. Het natuurgebied wordt beschermd, vanwege de unieke krijtrotsen en de fossielen die je er kunt vinden. Maar ook omdat hier de slechtvalk leeft, ’s werelds snelste dier dat een snelheid van 300 km kan bereiken. Er groeien in Klinteskoven
45 soorten wilde orchideeën, meer dan 400 jaar oude beuken en er leven zeldzame vlindersoorten.
Wandelen op Møn
In Klinteskoven zijn zeven gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die variëren van 2,2 tot 9 km. Je kunt ook probleemloos zelf een route uitzetten met een kaart van het gebied. Op de parkeerplaatsen en in het bezoekerscentrum GeoCenter (tevens Toeristeninformatie) mag je de zeer informatieve (Engelstalige) folder/kaart gratis meenemen, met zowel de wandelroutes als de ongemarkeerde wandelpaden, onverharde wegen en verkeerswegen van het gebied.
Op deze kaart zijn ook de houten trappen naar het strand aangegeven. Het zijn indrukwekkende houten stellages, die zich vaak door een inham van twee krijtrotsen slingeren en niet zelden meer dan 100 meter hoogteverschil overbruggen. Gelukkig zijn er geregeld rustbankjes ingebouwd. De trappen zijn ook populair bij joggers.
Enkele wandelroutes
Een impressie van de drie routes van de kaart, die wij zelf liepen.
1 Liselund Park (2,5 km)
in het noorden van Klinteskoven tref je geen ruige natuur, maar een romantisch park uit de 17de eeuw. Ene Antoine de la Calmette liet het aanleggen als liefdesbetoon voor zijn vrouw Lisa. Tussen de grasvelden, bosschages, eeuwenoude bomen, meertjes en zichtlijnen vind je opvallend kleine en schilderachtige gebouwen. Zelfs het landhuis van de eigenaren (Castle Liselund) is bescheiden van omvang. Ook kun je er (van buiten) een Noorse cottage, Chinees theepaviljoen en andere opvallende gebouwtjes bekijken. Het park is vrij toegankelijk, voor een rondgang door Castle Liselund moet je betalen. Ook is hier een trap naar het strand.
2 Jydelejet (3,3 km)
We starten deze route bij de middelste parkeerplaats langs de doorgaande weg in Klinteskoven (tussen de betaalde P bij het bezoekerscentrum en de P bij camping Møns Klint). Over bospaden wandelen we naar een uitkijkpunt vlak boven de krijtrotsen.
Iets verderop nemen we de trap bij Jydeleje Fald en lopen een stukje op het strand. Het strand langs de krijtrotsen is stenig en nodigt niet uit tot lange strandwandelingen. Terug boven klimmen we over een open terrein naar de Aborrebjerg, met zijn 143 meter de hoogste top op het eiland en een leuke plek om van het uitzicht te genieten. Door het bos keren we terug naar de parkeerplaats.
4 en 5 Rondwandelingen boven en onderlangs Møns Klint (2,7 en 2,3 km)
Beide routes starten bij het bezoekerscentrum en voeren je boven langs de rand van de krijtrotsen naar de dichtstbijzijnde trap en terug over het strand tot de trap bij het bezoekerscentrum. De zuidelijke route (nummer 5) is misschien wel het mooist. Je passeert dan de resten van Freuchens Pynt, een krijtrots die in 1998 onverwachts afbrak en in zee stortte. Het deel dat op het strand bleef liggen vormt nog altijd een heuvel die je kunt beklimmen. De krijtrotsen zijn hier verblindend wit.
Rondje Bakkegaard
Vanuit ons aan de rand van Klinteskoven gelegen pension Bakkegaard (zie onder) maken we een mooie wandeling waarbij we de auto niet nodig hebben. Langs de rustige weg vanuit het dorpje Busene volgen we de Busenevej en Hampelandsvej naar het zuiden en linksaf Fyrvej naar de vuurtoren Møns Fyr op de zuidoostelijke punt van Møn.
Vanaf de parkeerplaats lopen we het wandelpad door het veld en langs de kust uit. Dat brengt ons na een korte afdaling op het strand (dit is de enige plek langs deze kust waar je zonder trap het strand bereikt). We lopen noordwaarts over het strand langs het neergestorte Freuchens Pynt en nemen de eerste trap omhoog.
Boven wandelen we over het pad langs de rand naar het bezoekerscentrum en lunchen er in het restaurant. Vanaf de parkeerplaats lopen we een stukje zuidwaarts langs de onverharde weg , slaan het eerste bospad rechtsaf in en pakken wandelroute 6 zuidwaarts op (route 6 (9 km) voert rond het zuidelijk deel van Klinteskoven). Door het bos en over hooggelegen velden brengt deze route ons tot boven het dorp Busene, dat we via een landweg bereiken.
Let op eb en vloed!
Houd als je op het strand bij Møns Klint gaat wandelen rekening met het tij. Het strand kan bij hoogtij, zeker rond Volle Maan, enkele uren niet begaanbaar zijn. Je kunt de getijdenkalender raadplegen bij het bezoekerscentrum, maar ook in je hotel of pension kun je hier naar vragen.
Haringroute Stege
Stege, de hoofdplaats van Møn, is een mooie oude havenstad die groot werd dankzij de haringvisserij. Je kunt in Stege de historische Haringwandeling volgen, een 1-2 uur durende route langs de mooiste gebouwen en uitzichten. Uiteraard ontbreekt de haven niet.
De beste reisgidsen voor Møn en Denemarken
Wat & Hoe Reisgids Denemarken
Wat & Hoe Reisgids Denemarken bevat de Top 10 hoogtepunten, gedetailleerde kaarten en verrassende wandelingen. Raadpleeg de vele adressen waar je volgens insiders het beste kunt overnachten, eten, winkelen en uitgaan. Wat & Hoe Reisgids Denemarken is praktisch in gebruik door een handige indeling en kleurgebruik, en biedt je alle informatie en tips over bezienswaardigheden om de massa voor te blijven. Kosmos Uitgevers, 2023
Capitool reisgids Denemarken
Deze reisgids voor Denemarken voorziet een steeds meer visueel ingestelde gebruiker/lezer in een behoefte. Met behulp van schitterende kleurenfoto’s, illustraties en kaders kan je prima op reis door het liefelijke Denemarken.
Unieboek | Het Spectrum, 2023
Denemarken Rondreis
In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes van Denemarken. Compleet uitgewerkte rondreis van 14 dagen langs alle highlights. 3 stadswandelingen: Kopenhagen, Odense en Aarhus. Ontdek Kopenhagen met o.a. Nyhavn, het Tivoli park en Christiania Freetown. In het spoor van de Vikingen in Ribe, Kerteminde en Roskilde. Raak in de ban van de sprookjes van Christian Andersen in Odense. Wandel langs de spectaculaire krijtrotsen van Møns Klint. 130 bladzijden A4 in pdf-formaat. Meer dan 137 beschreven bezienswaardigheden + volledige autoroute met GPS-coördinaten en wegbeschrijving. Na aankoop meteen te downloaden. €10,00
De leukste hotels
Logeren op Møn
Bakkegaard Møns Klint is een van de mooist gelegen logeeradressen op het eiland. Vanuit de tuin van deze historische boerderij kijk je weids uit over de zee en wandel je in minder dan een half uur naar Møns Klint. De kamers zijn gezellig ingericht en gedecoreerd door lokale kunstenaars. Je deelt de badkamer en het beddengoed is niet inbegrepen (wel te huur). Vriendelijke eigenaren en een zeer prettige sfeer (tijdelijk ook te boeken via iBooked).
Moderner en iets goedkoper is het verblijf in Klintholm marina park Cabins, direct aan de haven van Klintholm. Ook hier deel je de badkamer met andere gasten. De kamers liggen vlakbij het enige zandstrand van Møn.