Lieflijk en ruig, dat is het Canarische eiland Lanzarote. Nooit ontsierd door massatoerisme, maar al jaren populair bij natuur- en kunstliefhebbers, wandelaars en rustzoekers. Je kunt er heerlijk wandelen. En of je nu wandelroutes zoekt voor een paar uur of meerdere dagen, makkelijk of pittig, in de bergen of met zeezicht: je vindt ze op Lanzarote.
Lanzarote heeft jaarrond een aangenaam klimaat, met veel zon en weinig regen. In de zomer kan het makkelijk boven de 30 graden worden, ’s winters zo’n 10 graden lager en dan is het er ideaal wandelweer.
Overal op het eiland vind je wandelpaden
Lanzarote is een vulkanisch eiland, met veel zwart zand, (slapende) kraters en vooral in de buurt van Nationaal Park Timanfaya zwarte lavazeeën. Een verrassend bijeffect van de vele vulkaanuitbarstingen (de laatste was in 1824) is de vruchtbaarheid van de grond. Vlakbij Timanfaya kun je mooi wandelen in wijngebied La Geria (en wijn proeven!).
Lanzarote wordt, anders dan Tenerife, Gran Canaria, La Gomera en La Palma, niet zo gepromoot als wandelbestemming. En dat is niet terecht. Overal op het eiland tref je wandelpaden, van strandpromenades tot geitenpaadjes, er zijn vele korte wandelroutes uitgezet en dankzij de GR 131 kun je Lanzarote bovendien van Noord naar Zuid (of andersom) doorkruisen en je verblijf dus uitbouwen tot wandelvakantie.
GR 131
Canarisch Langeafstandspad GR 131 maakt deel uit van de Europese route E7. Die route begint op El Hierro, doet alle Canarische eilanden aan en steekt vanaf Noord-Lanzarote over naar Madeira en de Azoren. Daarna voert de wandelroute je over het Portugese vasteland via Spanje, Frankrijk, Italië en Slovenië naar het eindpunt op de grens tussen Hongarije en Roemenië. De GR 131 wordt in principe andersom beschreven, dus van Lanzarote naar El Hierro.
De GR 131 doorkruist Lanzarote van de haven Órzola in het noorden tot de zuidelijke badplaats Playa Blanca en heeft op het eiland een lengte van 71 km. Onderweg passeer je onder meer Haría, Teguise, La Geria en Yaiza.
De routes zijn bewegwijzerd met wit-rode markering en er staan langs het parcours informatieborden met een aanduiding van afstanden en hoogteverschillen. Let op: de GR 131 wordt ook aangeduid als Camino Natural, ‘weg door de natuur’. De complete routebeschrijving vind je in de Engelstalige gids Walking on Lanzarote & Fuerteventura, maar je kunt de GR 131 ook best zonder routeboekje volgen.
Lanzarote
Lanzarote is een van kleinere Canarische Eilanden en ligt het meest noordoostelijk van de archipel. De Islas Canaria liggen voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara en vormen samen een autonome regio binnen Spanje. Lanzarote is beslist een van de spectaculairste Canarische Eilanden. Door zware en langdurige vulkaanuitbarstingen in de 18de eeuw ontstond een maanlandschap met kleurige vulkaankraters en door lava bedekt land.
Dankzij de lokale kunstenaar César Manrique (1919-1992) viel het eiland nooit ten prooi aan massatoerisme, vind je er een authentieke (koloniale) architectuur en kun je spectaculaire kunstwerken bezoeken (zoals een zwembad in een grot, een fantastisch uitkijkpunt, een huis in een lavatunnel en een standbeeld opgebouwd uit watertanks van vissersboten. De vruchtbare vulkanische grond levert ten slotte heerlijke wijnen op in een sprookjesachtig landschap.
Korte wandelingen
Wil je niet elke dag wandelen op Lanzarote, dan kun je kiezen voor korte rondwandelingen. De enige Nederlandstalige wandelgids, Rother wandelgids Lanzarote, is de beste optie voor enthousiaste wandelaars, die onderweg ook wat achtergrondinformatie bij de hand willen hebben. De 35 wandelroutes verschillen onderling sterk, zowel in lengte als in zwaarte. Elke wandelaar vindt dus wel iets van zijn of haar gading. Wij wandelden met deze gids onder meer de volgende routes:
Playa de Famara
Duur: 2,5 uur – niveau: 1 (makkelijk)
Deze comfortabele rondwandeling start bij het populaire surfstrand Playa de Famara. Achter het bungalowpark bij het strand volgen we een geleidelijk stijgend pad door het Famara-klif. We genieten van het uitzicht op de sikkelvormige baai en zien ook het kleine eiland La Graciosa, dat ten noordwesten van Lanzarote ligt. Na enkele kilometers kunnen we de oorspronkelijke weg niet verder volgen, die is enkele jaren terug bedolven onder een lawine van keien. We maken nog wel een uitstapje naar Casa del Agua, een romantisch gelegen huis vlak boven het strand. Ook hier is het pad op twee plaatsen beschadigd door een lawine, maar nog steeds goed begaanbaar. Terug naar Playa da Famara lopen we dicht langs en soms over het strand.
Ruta del Litoral 2
Duur: 4 uur – niveau: 2 (tamelijk moeilijk)
De natuur in Nationaal Park Timanfaya is uiterst kwetsbaar. Het duurt bijvoorbeeld jaren voor een voetafdruk in de vulkanische grond verdwenen is. Om die reden, maar ook omdat het terrein niet zonder gevaar is (je kunt door het dak van een onderaardse lavatunnel zakken, de grond kan vlak onder de oppervlakte heel heet zijn), mag je het park alleen verkennen met een wandelgids of een bustour. Dat kunnen we je zeker aanraden, je ziet tijdens die tocht het spectaculairste en meest onaardse deel van het park.
Na de bustour kunnen we toch ook zelf op pad. We volgen een deel van wandelroute Ruta del Litoral, die langs de kust loopt en de enige mogelijkheid biedt om Timanfaya ook op eigen gelegenheid te bezoeken. Vanaf een parkeerplekje aan de zuidelijke rand van het Nationaal Park (vlakbij El Golfo) volgen we een landweg dwars door de lavazee en langs het ‘eiland’ El Mojón. Dit bleef tijdens de zwaarste vulkaanuitbarstingen (1730-1736) gespaard en ziet groen van de zoete wolfsmelk. Een ommuurd sintelpad voert daarna dicht langs de zee. We zien weinig andere wandelaars en horen alleen het bulderen van de golven. Na het natuurgeweld van eerder vandaag ervaren we dit als een heerlijk, geruststellend geluid. De route stijgt en daalt slechts geleidelijk, het komt door het ruwe en daardoor wat ongemakkelijk te bewandelen sintelpad dat deze route niveau 2 krijgt.
Van de zoutpannen van Janubio naar El Convento
Duur: 3 uur – niveau: 1 (makkelijk)
Een populaire stopplaats tijdens een dagtochtje naar het zuiden is Los Hervideros bij El Golfo. De kolkende branding klapt hier tegen de vulkanische rotsen en als het hard genoeg waait wordt het water als ‘pistoolschoten’ terug gespoten. Een mooie plek, maar je hebt er zelden het rijk alleen.
Tijdens deze iets zuidelijker lopende wandelroute passeer je nog meer van dit soort Boca Pistol (pistoolschoten) en die heb je dan wel bijna voor jezelf. De route gaat van start bij de zoutpannen van Janubio en voert over een hoog boven de rotsen of dicht langs zee lopend kustpad. Je passeert de ontziltingsinstallatie van het drinkwaterbedrijf, wordt ongetwijfeld een beetje nat bij de spuitende inhammen (kunt er zelfs een bad nemen in zoutwaterpoelen) en vervolgt je route tot El Convento. Dit is een zeegrot, beneden aan een steil omlaag stortende klifrand. Je kunt deze ‘kloostergrot’ niet te voet bereiken, maar er wel vanaf de rand een blik in werpen.
Rondom Quemada de Órzola (wijnwandeling)
Duur: 2 uur – niveau: 1 (makkelijk)
Vanaf restaurant Volcán de la Corona, aan de oostrand van het noordelijke dorpje Ye, wandelen we over een landweg naar beneden en volgen we in klokrichting de contouren van vulkaankrater Quemada de Órzola. De omgeving is hier erg vruchtbaar en we passeren natuurstenen boerderijen met terrasvormige akkertjes waarop groente, aardappelen en wijn wordt verbouwd. Eerst langzaam, maar later zo steil dat we geregeld moeten uitpuffen, klimmen we terug naar de hoogte van Ye. Het wandelpad komt uit bij de doorgaande weg, tegenover Bodega Los Almacenes, waar we terecht kunnen voor een wijnproeverij.
Het is daarna nog een paar honderd meter lopen tot het eindpunt van de wandeling. Na de lunch bezoeken we de vlakbij gelegen Mirador del Rio. De kleine parkeerplaats en onopvallende opening in de rots beloven… eigenlijk niets. Maar zodra we de kassa voorbij zijn vallen onze monden open. Voor ons ontvouwt zich een panorama zoals je dat zelden met het blote oog ziet. Met als blikvanger het eiland La Graciosa, zijn haventje, kraters en zustereilandjes. Direct voor ons stort de bergwand 480 meter omlaag en mondt uit bij roze vlekken, die horen bij een oude zoutpan. De schepper van deze sensatie is César Manrique, die hier een oude observatiepost vormgaf als kunstwerk.
Wijnwandeling La Geria
Afstand: 5 km (+ 4 km als je onderweg heen en weer gaat naar een bodega om wijn te proeven). Niveau: makkelijk
De Rother wandelgids voorziet helaas niet in een wijnroute door La Geria. Wij vonden de volgende, makkelijk te lopen route vanuit La Asomada. Dit dorpje bereik je als je halverwege de weg LZ30 (door La Geria) afslaat richting Conil / Mácher. Parkeer de wagen op het parkeerterrein naast bar Achimencey. Wandel de doorgaande weg een stukje terug richting La Geria en sla linksaf op de weg Camino Gaida. Volg deze veldweg bergopwaarts en houd in principe steeds links aan (route MB05). Je wandelt in feite een rondje om de vulkaankrater tegen de klokrichting in.
Hoe hoger je komt, hoe fraaier het uitzicht is op La Geria met de mooie wijnkuilen en hun halve muurtjes van zwerfkeien om de wind te keren. Je wandelt gedurende enige tijd zelf ook dicht langs deze kuilen. Er zijn diverse zijpaden richting de weg LZ30, die je heen en weer kunt volgen als je wijn wilt proeven. Maar als het warm is kun je misschien beter wachten tot je klaar bent met wandelen en er met de auto heen rijden. Nadat je nog een paar keer linksaf bent gegaan, verlaat je de wijnvelden en voert de route je bergafwaarts over een rulle, zwarte zandweg. Op de verharde weg sla je linksaf en kom je beneden weer uit bij het parkeerterrein in La Asomada.
De beste reisgidsen
Rother Wandelgids Lanzarote
Dé reisgids voor wie op Lanzarote veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over het eiland aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over het eiland plus het kleine eiland La Graciosa. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Zeer duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader! Elmar, 2016.
ANWB extra Lanzarote
De ANWB Extra reisgids Lanzarote biedt naast veel praktische tips over campings, vakantiehuizen, hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Bezoek het wijnbouwgebied La Geria, ga ondergronds in de grotten van Cueva de los Verdes of dompel je onder in het nachtleven van hoofdstad Arrecife. Deze kleine reisgids past gemakkelijk in de tas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor overnachten, winkelen, eten en drinken en uitgaan. ANWB, 2018.
Canarische Eilanden Reisgids (PDF)
Deze praktische, digitale reisgids (PDF) brengt je naar 7 Canarische Eilanden, waar er niet allen voor zonnekloppers, maar ook voor avonturiers heel wat te beleven valt.
- Ontdek niet alleen de mooiste stranden van Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura, maar ook de prachtige natuur en de nationale parken van deze 4 eilanden
- Verlaat de gebaande paden en verken de minder toeristische eilanden La Gomerra en El Hierro met ongerepte natuur
- Laat je overweldigen door het regenwoud en de woestijnen van La Palma
- Snuif de sfeer op in Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife in 2 uitgestippelde stadswandelingen
Bijzondere overnachtingen
Eliza was here
De meeste reizigers boeken hun vakantie op Lanzarote inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties in diverse dorpen.
De wegen op het eiland zijn heel goed en de afstanden klein, dus je bereikt vanuit je standplaats de meeste bestemmingen in 1 uur of maximaal 1,5 uur. Wij verbleven in Casa de Hilario, een stijlvol hotel vlakbij het Nationaal Park en de wijnregio. Vanuit het hotel wandel je zo weg!
De leukste hotels
Logeren op Lanzarote
Toch liever rondreizen op Lanzarote? Via Booking.com kun je eenvoudig, en vaak met de laagste prijsgarantie, hotelkamers boeken voor 1 of 2 nachten. Dit zijn onze favorieten.
Luana House is een heerlijk appartement in het charmante stadje Teguise. Het is stijlvol ingericht, met stenen en houten vloeren, kleurige meubels en een complete keuken plus badkamer. Rustige omgeving, maar je wandelt zo het oude centrum in met zijn gezellige terrassen en uitstekende eethuisjes.
El Hotelito del Golfo ligt aan zee en aan de rand van het Nationaal Park. Een plek om te relaxen, zeker als de dagjesmensen vertrokken zijn. Lichte kamers met uitzicht op zee of op de bergen, een zoutwaterzwembad en een heerlijk ontbijt.
Op de noordelijke punt van Lanzarote logeer je vorstelijk en met zeezicht in appartement Mirador del Roque.