HomeBestemmingenLuxemburgWandelen op de Minett Trail in Luxemburg

Wandelen op de Minett Trail in Luxemburg

Gesloten mijnen, roestende hoogovens en oude treinrails. Dat is doorgaans niet dé locatie voor een natuurlijke wandelroute. In Luxemburg zagen ze dat anders, toen de oude ijzerertsmijnen hun deuren sloten. Ze zetten een 90 kilometer lange route uit: wandelen op de Minett Trail. Vol herinneringen aan vroeger. En genieten in een ongerept natuurgebied, waar je kan speuren naar ijzer minnende plantjes.

Natuurgebied Prënzebierg - Giele Botter, Minett trail
Natuurgebied Prënzebierg – Giele Botter

Dag 1

Het is nog vroeg als we onze ‘Roaring Twenties’-kamer in Château de Clémency verlaten en gaan wandelen op de Minett Trail. We kopen een paar belegde broodjes bij de bakker en zetten koers naar het startpunt van de route. Een paar jaar terug wandelden we ook al in deze zuidwestelijke, minst bekende regio van Luxemburg. Toen deden we inspiratie op voor ons Reishandboek Luxemburg en maakten we korte wandelingen in de regio.

Toen werd het 2022 en was de belangrijkste stad in de regio, Esch-sur-Alzette, Culturele Hoofdstad van Europa. De boost die dat gaf, leidde onder meer tot de 90 kilometer lange Minett Trail, dwars door het voormalig mijngebied. Bestaande wandelroutes werden aan elkaar geknoopt en sindsdien zie je tussen Clémency, Bettenbourg en Dudelange overal de rode markering met drie pijlen van de Minett Trail.

- Advertentie -
Wagonnetje bij de ingang van de oude mijn in natuurgebied Prënzebierg - Giele Botter
De ingang van de oude mijn

De berg op!

We starten het wandelen op de Minett Trail bij het oude treinstation van Clémency. Na wat drukkere straten komen we in rustiger vaarwater en wandelen het dorp uit over een landweg langs een weiland. Verder gaat het aan de bosrand, tot we het hoogste punt bereiken en beneden ons Pétange zien liggen. Een voormalig mijnstadje met wat winkels en terrassen. Daarna begint het mooiste deel van de wandeling van vandaag. Vanaf de begraafplaats van Pétange lopen we natuurgebied Prënzebierg – Giele Botter in. We beklimmen de gelijknamige berg dwars door een oud bos met vele ijzerminnenden plantjes en mooie uitzichten. Als het bos lichter wordt en de aarde rood, komen we in de buurt van de oude mijn. We passeren de ingang, gemarkeerd met een wagonnetje vol stenen. En dalen aan de andere kant af naar onze lunchbestemming: Minett Park Fond-de-Gras.

Pure nostalgie

Het station van Minett Park Fond-de-Gras
Het station van Minett Park Fond-de-Gras

Bij Minett Park Fond-de-Gras ga je zo’n 150 jaar terug in de tijd. Een oud dorpje, met wat winkeltjes en een kroeg. Een stationnetje vanwaar geregeld de stoomtrein vertrekt naar Pétange. En de smalspoortrein naar grensdorp Lasauvage. We eten en drinken er wat en gaan dan zelf te voet naar Lasauvage, onze slaapplek voor vandaag.

Het is een charmant dorp, gelegen aan de grensrivier met Frankrijk. De overheid compenseerde het dorp voor het wegvallen van de werkgelegenheid na de sluiting van de mijnen. Er is een uitgestrekt stadspark met moestuinen, sportvelden en een speeltuin. Tip voor het diner: het restaurant van Hotel Le Presbytere. Op een mooie avond zit je daar heerlijk op het terras, met uitzicht op de tuin en de rivier.

Dag 2

Heerlijk om weer vroeg op pad te gaan. Er wordt hitte verwacht, maar als we Hotel Le Presbytère verlaten voelt de lucht nog koel aan. We wandelen langs het water het dorp uit. In het bos is het weer flink klimmen, maar zijn er opvallend veel bankjes om op uit te rusten. In het struikgewas horen we graafwerkzaamheden die vergezeld gaan van luid geknor. Helaas vangen we geen glimp op van de wilde zwijnen die dat lijken te doen. We klimmen verder en dalen weer af naar Differdange. De route voert onderlangs deze voormalige mijnstad, waar de stadsrand opvallend parkachtig is. Dan volgen we enige tijd het spoor van de voormalige kolentrein en nemen we een kijkje bij de ingang van de oude mijn. De wind die er naar buiten waait voelt ijskoud aan. Lekker op deze warme dag!

De oude hoogovens in Belval
Beklim de oude hoogovens!

Fata Morgana

Het bos wordt grilliger, met wat spookachtig aandoende bomen. We wandelen Belvaux binnen, een villa-rijk dorp. Rechts zien we de glooiende groene heuvels van het Franse platteland. Niets bereidt ons in deze groene en stille omgeving voor op de eerste blik op Belval. Ineens doemen boven het groen twee hoge, roestige torens uit: de voormalige hoogovens van de staalindustrie. Eromheen oude fabrieksgebouwen en nog meer hoogbouw, een treinstation en parkeerterreinen. Nadat de staalindustrie in 1997 uit Belval vertrok, besloot de overheid niet te slopen, maar het oude te integreren in nieuwe activiteiten. Nu is Belval een hippe universiteitscampus, met een concerthal, theater en veel restaurants. En de hoogovens kan je beklimmen. Wij gaan hier even heerlijk van genieten!

Dag 3

We wijken vandaag eerst af van het wandelen op de Minett Trail en maken een stadswandeling in Esch-sur-Alzette. Die voert langs de schitterende architectuur van begin vorige eeuw. Na de lunch pakken we de bus naar Tétange voor onze (voorlopig) laatste etappe op de Minett Trail. Vanaf de bushalte moeten we flink klimmen om het hoog gelegen tracé van de wandelroute te bereiken. Maar dan volgt een aangename wandeling, vol mooie doorkijkjes naar Tétange, Dudelange en de weilanden en bosschages daar tussenin. Dudelange ligt in de zuidoostelijke punt van de Minett-regio en de grens met Frankrijk. Voor ons het eindpunt van een paar dagen wandelen op de Minett Trail in Luxemburg.

De ruïne van het Kasteel van Dudelange op de Mont Jean
De ruïne van het Kasteel van Dudelange op de Mont Jean

De berg van Jan

Niet op de Minett Trail, maar zeker de moeite waard is de korte wandeling vanuit Dudelange naar het voormalige Kasteel van Dudelange op de Mont Jean. Het kasteel behoorde ooit tot de vestingwerken van Luxemburg-stad, maar werd in 1552 verwoest.

De ruïne is onlangs gerestaureerd en voorzien van een uitkijktoren. Je wandelt erheen door een fraai bos en kijkt boven weids uit, op onder meer Luxemburg-stad.

De Minett trail in beeld

Wandelen op de Minett Trail praktisch

Route-informatie

Start: Clémency.
Einde: Dudelange of Bettembourg.
Afstand: 90 km (in beide richtingen gemarkeerd).
Horeca: in bijna elke plaats onderweg kan je iets eten & drinken, boodschappen doen en/of overnachten.
Routebeschrijving: download de app en/of print van de website.
Openbaar Vervoer: sinds enige tijd gratis in het land! Het uitgebreide netwerk van treinen en bussen maakt het makkelijk om je snel langs de Minett Trail te verplaatsen, bijvoorbeeld om je auto op te halen bij het startpunt.

De beste reisgidsen over Luxemburg

Reishandboek Luxemburg

In onze eigen reisgids over het Groothertogdom Luxemburg nemen we je uitgebreid mee naar ‘het Land van de Rode aarde’. Je bezoekt, diep onder de grond, voormalige mijnen. Je beklimt een oude Hoogoven en wandelt door de prachtige natuur. Ook maak je een tochtje met een oude stoomtrein en bezoek je Esch-sur-Alzette. Naast de voormalige mijnstreek bevat de gids uitgebreide hoofdstukken over Luxemburg-Stad, de Luxemburgse Ardennen, Guttland, Mullerthal en wijngebied De Moezel. Met veel tips voor sfeervol logeren en eten en een uitgebreid hoofdstuk over de roerige historie van Luxemburg (3e, herziene druk 2023).

Reisgids Luxemburg complete rondreis 

In deze reisgids ontdek je het Groot-Hertogdom Luxemburg in 2 volledig uitgewerkte autoroutes en 6 wandelroutes die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van onze kleine buur brengen. €10,00

  • De digitale reisgids Groothertogdom Luxemburg bevat 37 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • 2 uitgewerkte autoroutes: van Luxemburg-stad tot Echternach en langs de Luxemburgse Moezel
  • 6 wandelingen: Larochette, Luxemburg-stad (2 wandelingen), Klein-Zwitserland (2 wandelingen), Echternach
De fijnste hotels

Logeren langs de Minett Trail

In elke plaats die je tijdens het wandelen op de Minett Trail passeert kun je overnachten in een hotel of Bed & Breakfast. Bij deze onze tips.

Na dag 1
Château de Clémency is een parel van een hotel. Je vindt het in het gelijknamige dorpje, iets ten noorden van Esch-sur-Alzette. De kamers zijn met veel liefde thematisch ingericht (Sherlock Holmes, de Roaring Twenty’s), en voorzien van een ruime, moderne badkamer. Gasten kunnen zelf maaltijden klaarmaken in de gezamenlijke keuken en voor een ontbijt terecht bij de bakker aan de overkant.

In het schilderachtige mijndorpje Lasauvage, op de grens met Frankrijk, logeer je sfeervol en betaalbaar in hotel Le Presbytère. Het ligt, hoe verrassend, naast de presbyteriaanse kerk van het dorp. De kamers zijn functioneel ingericht, er is een goed restaurant en een fijn terras aan de rivier.

Na dag 2
Het intieme The Seven Hotel staat op de Gaalgebierg net buiten Esch-sur-Alzette, in het groen maar op loopafstand van de stad. De kamers zijn ruim en comfortabel, met open badkamer en apart toilet. De bomen zijn zo dichtbij dat je de eekhoorntjes kan zien scharrelen. In het restaurant van chef Fernando Andreu geniet je van een lichte tapas-maaltijd of een uitgebreide proeverij van streekproducten. Prima ontbijt.

Het Ibis hotel is het enige hotel in Belval. Een opvallend prettige en comfortabele vestiging, met vriendelijk personeel, een uitstekende ligging en een goed voorzien ontbijt.

Na dag 3
Het Cottage Hotel in Dudelange ligt centraal in de stad, maar op een rustige locatie. De kamers zijn klein, voorzien van alle comfort en de ontvangst is vriendelijk. En slechts vijf minuten lopen van de Minett Trail.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Dwars door de Lage Landen 2: boekrecensie

Hartverwarmende kijk op Nederland en België Het maakt eigenlijk weinig uit waar Arnout en zijn vrienden Ruben en Philippe aan de wandel gaan. Rond de...
- Advertentie -