Jong geleerd, oud gedaan. Trek er geregeld met je kinderen op uit in de natuur en de kans is groot dat zij dat ook als volwassene nog graag doen. En dat is niet alleen goed voor hun eigen gezondheid, maar ook voor de natuur zelf. Wie houdt van de natuur, is gemotiveerd deze te beschermen. Natuurorganisaties springen hierop in met speciale kinderprogramma’s. Van het Drentse Boomkroonpad tot speurtochten en ‘spelen met kabouters’.
Elke wandelaar of fietser weet het: wandelen, fietsen of welke andere buitenactiviteit dan ook geeft je een opkikker. Trek je moe, geïrriteerd of zelfs wat chagrijnig de deur achter je dicht? Na een wandeling of fietstochtje kom je vrolijker en energieker thuis. Bewegen in de buitenlucht geeft je een mentale boost. Dat geldt ook voor kinderen. Spelen en bewegen ze in de buitenlucht, dan slapen ze beter, zijn ze creatiever en wordt hun geheugen gestimuleerd. En het is ook nog eens goed tegen stress, iets waar ook kinderen al op jonge leeftijd mee te maken krijgen.
Je wordt er blij van
Naast het mentale aspect doet geregeld wandelen ook veel goed voor de fysieke gezondheid van kinderen. Actief zijn in de buitenlucht versterkt het immuunsysteem. Daardoor ben je minder vatbaar voor virussen. In de zon maakt je lichaam vitamine D aan, dat energie geeft. Ook maken je hersenen het hormoon endorfine aan, een oppepper voor je humeur. Ten slotte is wandelen goed tegen overgewicht en voor de opbouw van je spieren.
Goede kleding en schoeisel
Wil je geregeld met je (klein)kinderen gaan wandelen, vergeet dan niet het belang van geschikte kinderkleren en -schoenen. Ook voor kinderen is het belangrijk om goede, waterdichte wandelschoenen te dragen. Schoenen die blaren voorkomen, de enkels ondersteunen en de voeten droog houden. Denk ook aan waterdichte en ademende jassen en broeken. En geef het kind een leuke kinderrugzak mee. Daar bewaren ze hun eten en drinken in en nemen ze leuke vondsten uit de natuur mee naar huis.
‘Hoe ver is het nog?’
Gewoon een mooie wandeling maken, zoals je dat als volwassene geregeld doet, is doorgaans niet iets waar je kinderen blij mee maakt. Ze raken al snel verveeld en vragen ‘hoe ver het nog is’. Gelukkig spelen veel natuurorganisaties in op de behoefte van ouders (en grootouders) om er met kinderen op uit te trekken. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden.
Staatsbosbeheer
Een van de opvallendste activiteiten die Staatsbosbeheer voor kinderen aanbiedt is het Boomkroonpad op de Hondsrug in Drenthe. Een pad van 125 meter lang. Vanuit de ondergrondse worteltunnel loop je tussen de bomen door naar een punt van 22,5 meter hoog. Vroeger keek je hier uit over de bossen, nu sta je letterlijk tussen de boomkronen, waar de vogels fluiten en de eekhoorns leven. Voor kinderen zijn er bovendien speurtochten verkrijgbaar, kunnen ze spelen op de Bosweide en hutten bouwen in het Lorkenspeelbos. Ook organiseert Staatsbosbeheer spannende activiteiten, zoals expedities in de natuur of zoektochten waarbij je sporen van dieren volgt.
Kabouterpaden
Eveneens van Staatsbosbeheer, maar dan voor de kleinere kinderen (3-7 jaar) zijn de kabouterpaden. Deze leuke en leerzame speurtochten doen de kinderen, uiteraard!, in kabouter-outfit. Zoals een puntmuts, rode wangen en een knapzakje. Geen kind dat dan nog vraagt of ‘het nog ver is’! Ook kunnen kinderen buiten gaan spelen met de boswachter. Niet in een speeltuin, maar in het bos. Al spelend en speurend, klauterend en struinend ontdekken ze zo hoe leuk het is in de natuur.
OERRR
Ook Natuurmonumenten heeft een speciaal aanbod voor kinderen: OERRR. Met OERRR beleven kinderen de leukste avonturen in de natuur. En ze ontdekken hoe ze de natuur en de dieren kunnen helpen. Samen met Natuurmonumenten zorgen ze zo actief voor de natuur in Nederland. En zo zorgt OERRR ervoor dat het voor (groot)ouders makkelijk en laagdrempelig is om met hun (klein)kinderen actief te zijn in de natuur.