Hanzestad. Stad van vissers, boeken en koek. En sinds een aantal jaren de stad van Dickens. Het oude centrum van Deventer ademt rijke historie, maar is ook een levendige plek, met terrassen, hotels en restaurants. Tijdens een korte avondwandeling ontdek je wat Deventer tot zo’n populaire bestemming maakt.
Routebeschrijving
De wandeling start op de Brink, het langgerekte centrale plein van Deventer. Hier zie je herinneringen aan het vissersverleden (De Drie Haringen, Brink 55) en Deventer koek (het Koekhuisje van Bussink). In een noordelijke hoek van de Brink vind je de toegang tot het Bergkwartier, de fraaie 19e-eeuwse wijk waar elk jaar in december het Dickens-festijn plaatsvindt.
De romantische straatverlichting, mooie uithangborden en etalages van antiquariaten en brocante geven de Walstraat, rechtsaf het Bergkerkplein (loop ook even via de trap aan de zijkant om de kerk heen) en (opnieuw rechts) de Bergstraat ook op een willekeurige avond die sfeer van toen. Na de Bergstraat ben je terug op de Brink.
Ga terug op de Brink rechtsaf en voorbij Hotel Royal linksaf de Spijkerboorsteeg in. Via de Grote Overstraat (rechts) en de Lange Bisschopsstraat (links) kom je langs het Grote Kerkhof en de Duimpoort aan de IJssel. Vergeet niet geregeld even omhoog te kijken naar de gevels uit de Hanzetijd, met hun gedraaide torentjes, zogenaamde spinakels. Ga rechtsaf over de Welle en Achter de Muren Vispoort een stukje langs de rivier en dan rechtsaf de Kranensteeg in, een smal straatje met keien. Aan het eind even linksaf (Noordenbergstraat) en rechtsaf Het Klooster en de Tubbensteeg door, langs fraaie historische gebouwen. Via de Nieuwstraat (rechts), Engstraat (links), Pontsteeg (rechts) en Grote Overstraat (rechtdoor) kom je weer uit aan de zuidkant van de Brink. Tijd voor een drankje!
Deventer praktisch
Route-informatie
Begin- en eindpunt: de Brink
Duur: 1 uur
De leukste logeeradressen
Logeren in Deventer
Hanzestadslogement De Leeuw is een charmant ogement annex bakkerij en koffie- en theeschenkerij hartje Deventer. Aardige plek, heel goed ontbijt.
Buiten de stad, op een landgoed aan de IJssel, logeer je heel sfeervol in het kleurrijke Hotel Gaia. Alle kamers hebben een thema, in het restaurant eet je verrassende gerechten en in de directe omgeving kun je goed wandelen.
De beste reisgidsen
Cityhoppen in Nederland
Leuk boekje met 18 wandelroutes door Nederlandse steden, van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht. De meeste provincies zijn vertegenwoordigd, behalve Flevoland en Zeeland. De wandelingen starten en eindigen bij het treinstation en hebben een lengte van 4-7 km. Auteur Bart van der Schagt focust meer op de gezelligheid van een stad dan de bezienswaardigheden. Dus veel fijne ‘winkelstraten en terraspleinen’, parken, musea en historische gebouwen meer in het voorbij gaan. Cityhoppen verschijnt in een kleine oplage en wordt geregeld geactualiseerd. Anoda Publishing, 2020.
Reisgids Donker! Buitenshuis actief zijn als het licht uit is
Deze wandeling is afkomstig uit de reisgids ‘Donker!’. Dit boek is een inspirerende bundeling met ideeën om er na zonsondergang op uit te trekken in Nederland en Vlaanderen. Van spook- en moordtochten tot nachtdieren. En van donkere tradities tot duistere musea.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2007