HomeBestemmingenBelgiëWandelen in de Voerstreek: als Zuid-Limburg, maar dan rustiger

Wandelen in de Voerstreek: als Zuid-Limburg, maar dan rustiger

Bewaren
Bewaard

Op de grens van België, Duitsland en Nederland ligt de Voerstreek, een Vlaamse enclave in Wallonië. Het gebied is groen, heuvelachtig en pittoresk. En, groot verschil met Nederlands Zuid-Limburg, het is er authentiek en rustig. Maar wel met voldoende toeristische voorzieningen. Een daarvan is het Wandelnetwerk Voerstreek, 124 km aan wandelpaden door de natuur en langs historische dorpen. Op deze pagina impressies van enkele themaroutes.

De kerk van Teuven, De Voerstreek
Zicht op de kerk van Teuven

Als een lint slingert de Voerstreek zich door het landschap. Van Moelingen in het westen via ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren en Teuven tot Remersdaal in het oosten.
De kern wordt gevormd door de middelste vier dorpen. Moelingen staat al met één been in het Maasdal en in het van oorsprong Waalse Remersdaal prijkt nog altijd de kreet ‘Village Wallon‘ op een muur. Tussen de dorpen liggen buurtschappen, zoals het vakwerkdorp Veurs en het knusse Ulvend bij de Nederlandse grens.

Veel groen, historische dorpskernen, fraaie kastelen en kerken

Het landschap van de Voerstreek wordt bepaald door van zuid naar noord stromende riviertjes als de Voer, de Veurs en de Gulp. De rivierdalen geven het landschap zijn kenmerkende vorm, waarbij je van west naar oost steeds over een heuvel heen in een volgend dal komt.

- Advertentie -

Hoog in de noordelijke hellingbossen tref je de grens met Nederlands Limburg en in het zuiden daalt het landschap iets af, om in het Land van Herve opnieuw heuvelachtig te worden. Daartussen: veel groen, historische dorpskernen, fraaie kastelen en kerken.

Knooppunten

België is er goed in: wandel- en fietsnetwerken. Je koopt een kaart van het gebied en stippelt zelf een route uit op basis van de knooppunten. Bordjes wijzen de weg en je hebt geen routebeschrijving of kaart nodig. Een lijstje met nummers volstaat. Het Wandelnetwerk Voerstreek knoopt een aantal historische routes via knooppunten aan elkaar. Het pakket bestaat uit een gedetailleerde kaart plus beschrijvingen en is te koop bij het Bezoekerscentrum in ‘s-Gravenvoeren (Pley 13, dagelijks open).

Knooppunten in de Voerstreek
Knooppunten in de Voerstreek

Altenbroekwandeling (10 km)

Een van de wandelingen die in ‘s-Gravenvoeren van start gaan is de Altenbroekwandeling van ruim 10 kilometer. Deze voert je door het grensoverschrijdend natuurgebied Altenbroek tussen ‘s-Gravenvoeren en het Nederlandse Noorbeek. Het dankt zijn naam aan Kasteel Altembrouck, dat je onderweg in de verte ziet liggen.

Het kasteel was in de 14de eeuw een leengoed van de heren van Dalhem. Het huidige complex is het resultaat van vele verbouwingen en uitbreidingen, maar doet door de overwegend witte kleur toch aan als één geheel. Je kunt er feestelijk en duurzaam overnachten. De wandelroute is heuvelachtig, maar de klimmetjes in dit westelijk deel van de Voerstreek zijn nog niet zo hoog.

Knooppunten: 24-22-34-35-40-41-42-53-52-51-50-43-44-32-33-34-22-23-24.

Bronnenwandeling (8 km)

Uitzicht op wijngaard Krindael tijdens de Bronnenwandeling
Uitzicht op wijngaard Krindael tijdens de Bronnenwandeling

Een van de mooiste wandelingen in de Voerstreek gaat van start in Sint-Martens-Voeren: de Bronnenwandeling van 8 kilometer. Deze voert langs de fraaiste plekjes in de streek: fotogenieke panorama’s, holle wegen, boomgaarden, kapelletjes, Sint-Pieters-Voeren, vakwerkdorp Veurs, de bron van de Veurs, de langste spoortunnel van België, een imposant viaduct en wijngaard Krindael. Heb je in de Voerstreek slechts tijd voor één wandeling, kies dan deze. Trek wel waterdichte schoenen aan. Het parcours is waterrijk en het pad kan drassig zijn.

Lekker eten in de Voerstreek

De Voerstreek kent een rijke culinaire traditie, met onder meer appel- en perenstroop (Voerstroop), bloedworst, forel, het Voerdrupke (likeur), kersenbier en andere biertjes, (appel)wijn en bijzondere kaasjes als Bouquet des Moines en Hervekaas. In veel restaurants kun je streekgerechten bestellen. Aanraders zijn: Moeder de Gans en Café Modern in Teuven. Lekker boerenijs eet je bij ’t Bakhuis in Ulvend.

Kastelenwandeling (9 km)

Aan de rand van Teuven tref je twee fraaie kastelen: Hof de Draeck en Sinnich. Beide zijn niet van binnen te bezichtigen, maar wel van een afstandje te zien tijdens de Kastelenwandeling van 9 kilometer (en in Hof de Draeck kun je eten en logeren).

Streekgerechten eet je bij Moeder de Gans in Teuven
Streekgerechten eet je bij Moeder de Gans in Teuven

Een korte schets: vertrek vanaf de kerk in Teuven in westelijke richting naar het gehucht Nurop. Ga daar rechtsaf, steek de Gulp over en stijg via de hellingbossen tot je op het plateau boven Teuven komt. Je slaat rechtsaf en komt langs het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ‘elektrische draad’.

Het kasteel van Sinnich

Deze draad scheidde tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal Nederland van bezet België en had een dodelijk effect. Iets verderop zet je de afdaling naar Teuven in en loop je langs het kasteel van Sinnich. Hier vestigden zich in de 13de eeuw kanunnikessen van Sint-Augustinus. Deze gemeenschap stond slechts open voor dochters van adellijke families en was welvarend genoeg om prachtige gebouwen te laten optrekken.
Vooral de langgerekte voorgevel in Lodewijk XV-stijl (1754) is de moeite waard. De Romaanse toren is een overblijfsel van de kerk uit 1297.

Het kasteel is nu privé-bezit. Bij het binnenwandelen van het hoger gelegen deel van het dorp zie je kasteel Hof de Draeck liggen. Hier resideerden de vroegere heren van Teuven. Het bakstenen kasteel dateert uit de 17de eeuw en heeft een U-vorm. Opvallend zijn de kalkstenen hoekbanden, S-vormige muurankers en kloosterkozijnen met kalkstenen omlijsting. Tegen de voorgevel vind je een marmeren gedenksteen uit 1663 van de familie Draeck, die het kasteel zijn naam gaf.

Knooppunten: 86-88-89-83-82-83-84-85-86.

De beste reisgidsen

Voeren buiten de lijntjes

In de reisgids ‘Voeren buiten de lijntjes’ vind je reisinformatie over de Voerstreek en de omringende steden en streken van de Euregio: Maastricht, Luik, Aken, Limburgs Heuvelland en Land van Herve. Met veel tips voor bijzonder eten en slapen. Plus een hoofdstuk over streekspecialiteiten, compleet met recepten.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Davidsfonds Leuven, 2009 (binnenkort nieuwe editie beschikbaar)

Vervoering in de Voerstreek

Kees Bos werd al wandelend verliefd op dit landschap en wilde die liefde heel graag delen met anderen. Zo kwam dit boekje tot stand.

Met veel tips over verblijfs- en pauzegelegenheden en veel achtergrondinformatie, foto’s en wandelkaarten.

Uitgeverij Tic, 2009.

Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail voert je van Kerkrade naar Maastricht via de zeven hoogste toppen van Zuid-Limburg. Met deze meerdaagse wandelroute (100 kilometer!) voert je langs, uiteraard, de Vaalserberg maar laat je ook kennismaken met minder bekende toppen bij Eijs en Noorbeek (waar je ook even in de Voerstreek wandelt). Hoog boven de Maas wandel je ten slotte van Eijsden naar Maastricht.

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Donker bos, ruige weides, onstuimige beken en wiebelende hangbruggen. Deze wandelgids wil de aanzet geven voor vele wandelavonturen in Vlaanderen. Spannend met kinderen, maar ook heel leuk voor volwassenen. Je dwaalt immers af van het gebaande pad en daar is het doorgaans niet druk.

Odyssee Voerstreek

Compacte reisgids (63 pagina’s) over de Voerstreek, waarin auteur Liesbeth Vermeulen zelfs nog ruimte vindt om de Nederlandse dorpen Eijsden en Noorbeek plus de steden van de Euregio (Maastricht, Luik en Aken) mee te nemen. Je vindt er een ruim hoofdstuk in met achtergrondinformatie over de architectuur, geschiedenis, natuur en de regionale keuken, leuke kaders over onder meer wijn, wegkruisen en de elektrische draad uit de Eerste Wereldoorlog. Plus tips voor wandelen en fietsen. Een goede introductie dus. Odyssee, 2015

Wat & Hoe reisgids, Antwerpen en Brussel

Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge. Maar ook wat minder druk bezochte steden als Luik, Leuven, Mechelen en Charleroi. België grossiert in steden die je uitnodigen voor een lang weekend. Om hun fantastische musea te bezoeken, een stadswandeling te maken en lokale lekkernijen te proeven. En breng ook zeker een bezoek aan kleinere plaatsen, daal eens af in een oude mijn of het voormalig riool van Antwerpen, ga eindeloos wandelen of fietsen in de Belgische natuurgebieden. Van de uitgestrekte Ardennen tot de Vlaamse Voerstreek en Unesco Werelderfgoed De Hoge Kempen. In onze reisgids vind je inspiratie voor vele vakanties en lange weekenden.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg. Uitgever: Kosmos, 2024

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in de Voerstreek

B&B Hof van Vervoering is een bijzondere en stijlvolle B&B voor wie naast de natuur ook een beetje reuring zoekt. ’s Gravenvoeren is de hoofdplaats van de Voerstreek en hier vind je een aardige keuze aan restaurants en terrassen. De kamer en twee suites zijn stijlvol ingericht, in lichte tinten en met een houten vloer. Veel luxe en een uitstekend verzorgd ontbijt.

Wandelvakantie in de Voerstreek

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 4-daagse wandelreis aan in Zuid-Limburg en de Voerstreek. Je logeert in hotels, je bagage wordt vervoerd en je maakt 4 prachtige, niet te zware dagtochten. De wandeling voert door de fraaiste gedeelten van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. Inclusief B&B, 2 diners en bagagevervoer.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -