Santa Cruz de Tenerife is de meest stadse plek van het eiland, waar het altijd bruist, een moderne wind waait, jaarlijks het carnaval plaats vindt en waar je meer Tenerfiños dan toeristen tegenkomt. Deze wandeling brengt je langs de mooiste plekjes in de stad.
Grootsteeds is ook het verkeer. Neem je op Avenida de la Constitución, de toegangsweg vanaf snelweg TF-4, niet de juiste afslag, dan ben je voor je het weet terug op de TF-4, en wel in de verkeerde richting. Daarom deze tip: verlaat na binnenkomst Avenida de la Constitución direct na de botanische tuin Palmetum (goed zichtbaar, want gevestigd op een heuvel aan zee) en laat je auto achter op het grote gratis parkeerterrein. Vandaar wandel je over de boulevard naar de oude binnenstad.
Het Palmetum is gebouwd op de voormalige vuilnisbelt van de stad en vooral een bestemming voor de liefhebber. Je maakt er een wandeling tussen honderden palmbomen afkomstig vanuit de hele wereld, die paden langs vijvers, beekjes en watervallen omzomen.
César Manrique was here
Direct na de parkeerplaats passeer je Parque Maritimo, een waterpark aan zee dat je vast herkent als je al eens in Puerto de la Cruz was of op het eiland Lanzarote. Het complex is ontworpen door César Manrique, de kunstenaar die bekend is van zijn grillig gevormde waterbassins. Het lichtblauwe water steekt af tegen het witgeschilderde steen en wordt afgezoomd met vulkaanstenen minituintjes vol lokale flora (als vetplant, cactus en palm). Je kunt er zwemmen en zonnebaden, maar ook meedoen met activiteiten als aquagym.
Is het een schelp, spinnaker, ruimteschip, reptiel uit een sciencefictionfilm? Kijk maar en laat je fantasie erop los!
Langs het 17de-eeuwse Castillo de San Juan Bautista, een van de voormalige verdedigingsburchten van Santa Cruz, wandel je naar het eerste van de twee moderne paradepaardjes van de stad: het Auditorio de Tenerife Adán Martín, oftewel het concertgebouw van Santa Cruz de Tenerife.
Auditorio van Santiago Calatrava
De twee concertzalen zijn gehuisvest in een gebouw van de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava, waar elke bezoeker weer een andere associatie bij lijkt te hebben.
Is het een schelp, spinnaker, ruimteschip, reptiel uit een sciencefictionfilm?
Kijk maar en laat je fantasie erop los! Dit zijn de feiten: vanaf een 60 meter brede sokkel krult een betonnen golf van 50 bij 100 meter omhoog tot een scherpe piek. Daaronder schuilt het schelpvormige dan wel uit schubben opgebouwde gebouw waarin de concertzalen zich bevinden. Het gebouw is bekleed met witte tegeltjes, die voor een zachte glans zorgen, of het nu zonnig of regenachtig is. Onder de onderste boog aan zeezijde is het concertcafé gevestigd, dat ook overdag open is. Een fijne plek voor een drankje aan zee en ongetwijfeld de best denkbare foyer voor tijdens de pauze van de voorstelling.
De architect tekende ook voor het gebouw dat aan de overkant van het Palmetum en de grote parkeerplaats staat: het Centro de Ferias y Congresos. Hier geen verfraaiende tegeltjes, golven en schubben, maar een bloot liggende constructie die critici deed denken aan ongedierte. Zij noemden het gebouw gekscherend la cucaracha (de kakkerlak). Evengoed is het na het zien van het Auditorio goed herkenbaar als een echte Calatrava.
Plaza de España
Ruim een kilometer ten noorden van het Auditorio verlaat je de boulevard en betreed je Plaza de España, het levendige hart van de oude stad. Dit plein, vanwaar je zicht hebt op de jacht- en veerhaven van Santa Cruz de Tenerife, heeft een wat onduidelijke signatuur. Het wordt gedomineerd door een kunstmatig meer met de witte vloer en het blauw-groene water die wel wat doen denken aan de waterpartijen van César Manrique.
In het midden een fontein, die elk uur de hoogte in spuit, en aan twee zijden een ruw stenen paviljoen met een uitbundig begroeid dak. In het ene huist de toeristeninformatie, in het andere een restaurant met terras. Plaza de España werd in 2010 fraai heringericht door het architectenduo Herzog & De Meuron, maar toch overheerst een wat bombastische sfeer. Dat komt door Cabildo Insular, de neoklassieke zetel van de eilandregering aan de zuidkant, maar vooral door Monumento a los Caídos (Monument voor de Gevallenen), dat dateert uit de tijd van Franco.
De bronzen beelden en zuilengang detoneren bij de frisse waterpartij, maar werden tijdens de herinrichting van het plein nauwelijks aangepast. Generaal Franco beraamde in 1936 op Tenerife de staatsgreep voor die uitliep in de Spaanse Burgeroorlog en men zegt dat het ‘eergevoel’ van zijn nog altijd invloedrijke vrienden wordt gerespecteerd.
Plaza de Candelaría
Plaza de España gaat landinwaarts over in Plaza de Candelaría, vanwaar je links, rechts en rechtdoor winkelstraten vindt. Sla je halverwege het plein linksaf Calle Candelaría in, dan kom je uiteindelijk terecht op Plaza de la Iglesia en het oudste deel van Santa Cruz. Het plein wordt, de naam zegt het al, gedomineerd door de kerk Nuestra Señora de Concepción. De traditionele huizen met hun versierde houten balkons rondom en in de aanpalende straatjes bieden de koloniale sfeer die elders in de stad verdwenen is.
De kerk, met klokkentoren, dateert uit de 17de-18de eeuw en staat op de plek van een 15de-eeuwse kerk die bij een brand werd verwoest. Ze heeft een rijk versierd interieur met mudejar-plafonds en houten retabels, die gemaakt zijn met het hout van het Spaanse handelsschip La Camorra. Dat werd tijdens de bouw van de kerk tot zinken gebracht door Engelse piraten. Het pronkstuk van de kerk herinnert ook aan de triomfen van de Spaanse veroveraars. Toen Alonso Fernández de Lugo Tenerife in 1493 binnenviel, plantte hij op deze plek zijn Santa Cruz de la Conquista (het Heilige Kruis van de Overwinning). Het gaf zijn naam aan de stad en is in de kerk te bewonderen.
Tegenover de kerk, aan de overkant van het meestal droge Barranco de Santos (rivierkloof), vind je in het voormalig Hospital de la Caridad (Ziekenhuis van de Liefdadigheid) het interessante Museo de la Naturaleza y el Hombre. Dit toont het cultureel erfgoed van de Canarische Eilanden: de vulkanische oorsprong, natuur, de Guanchen en de Spaanse Conquistadores.
Kunst en cultuur
Over de oudste bewoners van de archipel is weinig met zekerheid bekend, maar in dit museum krijg je een aardig beeld van hen. Intrigerend is bijvoorbeeld hun dodencultuur.
De Guanchen balsemden de belangrijke personen in hun gemeenschap en hoewel ze daar niet zo bedreven in waren als de Egyptenaren, zijn er toch een aantal mummies behouden gebleven en te zien in het museum. Waar nooit een verklaring voor is gevonden zijn de gaten die archeologen aantroffen in gevonden schedels. Er zijn er zo’n duizend gevonden en opgenomen in de expositie, net als sieraden, werktuigen en potscherven.
Naast het museum verrees in 2008 een tweede beeldbepalend gebouw van Santa Cruz: Tenerife Espacio de las Artes (TEA). Het is het belangrijkste kunstcentrum van het eiland, ontworpen door Herzog & De Meuron. Het herbergt het Instituto Óscar Domíngues (met wisselexposities van moderne kunst en werk van deze in La Laguna geboren surrealistische kunstenaar). Plus het Centrum voor Fotografie en de 24/7 geopende Alejandro Cioranescu Bibliotheek. Vanaf het museum wandel je schuin omhoog tussen het strak vormgegeven en in glas en donkergrijs beton opgetrokken gebouw, dat ook nog een restaurant en een filmzaal bevat. De bibliotheek is een plaatje, met haar druppelvormige lampen en de speelse vensters in de muur.
Lokale lekkernijen
Verlaat je TEA aan de westkant, dan zie je aan de overkant van de rotonde de deels overdekte versmarkt van Santa Cruz de Tenerife: Mercado de Nuestra Señora de África. Met haar geel-roze gevel en minaretten doet ze wat denken aan een Arabische bazar. Binnen tref je een echte Spaanse markt voor lokale kaas en ham, wijn, noten en fruit. Op de ondergrondse verdieping vindt de vismarkt plaats en ook kun je hier bloemen kopen. Een leuke plek om het dagelijks leven van de Canarische Eilanden op te snuiven en culinaire souvenirs te kopen.
De beste reisgidsen
Rother Wandelgids Tenerife
Dé reisgids voor wie veel wil wandelen. Met in de inleiding (beperkt) toeristische informatie over het eiland (geen logeertips). De gids bevat 70 wandelroutes. Met 19 routes in het Anaga-gebergte en 12 routes in de buurt van de Teide. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s (makkelijk tot zwaar). Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader! Elmar, 2024
Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro
In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen enkele Nederlandse reisgids aandacht aan besteedt. Veel wandelen en tips voor de leukste hotels en restaurants. Uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018
ANWB Extra – Tenerife
Beleef Tenerife met de compleet vernieuwde reisgids ANWB Extra Tenerife. De compacte ANWB Extra reisgids Tenerife biedt naast diverse routes over het eiland en veel praktische tips over hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie niet mag missen. Deze kleine reisgids past gemakkelijk in de tas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor winkelen, eten en drinken en uitgaan.
Kosmos Uitgevers, 2019.
Canarische Eilanden Reisgids (PDF)
Deze praktische, digitale reisgids (PDF) brengt je naar 7 Canarische Eilanden, waar er niet allen voor zonnekloppers, maar ook voor avonturiers heel wat te beleven valt.
- Ontdek niet alleen de mooiste stranden van Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura, maar ook de prachtige natuur en de nationale parken van deze 4 eilanden
- Verlaat de gebaande paden en verken de minder toeristische eilanden La Gomerra en El Hierro met ongerepte natuur
- Laat je overweldigen door het regenwoud en de woestijnen van La Palma
- Snuif de sfeer op in Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife in 2 uitgestippelde stadswandelingen
Bijzonder overnachten
Eliza was here
De meeste reizigers boeken hun vakantie op Tenerife inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan, en dat pakt op het vaak drukke Tenerife prima uit.
De fijnste plekjes vind je in het rustige noorden en midden van het eiland. Zoals Finca la Hacienda, waar je wordt opgenomen in een hartelijke familie, die ook nog eens uitstekende lokale gerechten serveert. Of Isla Baja Suites in Garachico, waar je huisgemaakte taarten krijgt bij het ontbijt.
De leukste hotels
Logeren in Santa Cruz de Tenerife
Toch liever rondreizen op Tenerife en verschillende hotels uitproberen?
Op loopafstand van het Palmetum en Auditorio logeer je vorstelijk en met zeezicht in Dream Heights. Het appartement is volledig ingericht met keuken, badkamer en balkon. Vanaf € 65, logies voor 2 personen.Kwaliteit voor een lage prijs vind je in de kleurrijke B&B van gastvrouw Chema: Tenerife Rooms. Je logeert zo’n 2 km van zee, maar bent er met de tram in enkele minuten. Kamers met eigen of gedeelde badkamer en ’s ochtends een goed ontbijt. Vanaf € 39, voor 2 personen met ontbijt (Avenida de las Islas Canarias 41 planta 1, T +34 607 725 564, via Booking.com).
Wandelvakantie op Tenerife
SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelreis op Tenerife. Je wandelt over bewegwijzerde paden, door de bergen en langs de kust en doet de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Tenerife aan. Zoals Pico del Teide, Anaga-gebergte, Masca-kloof en mooie stadjes als Garachico en La Orotava.
Hoogtepunt: je logeert een nacht in de op ruim 2000 meter hoogte gelegen Parador bij de Teide. Inclusief huurauto, logies & ontbijt en CO2-compensatie.