HomeBestemmingenLuxemburgStadswandeling Echternach: Luxemburgs oudste stad

Stadswandeling Echternach: Luxemburgs oudste stad

Het is de oudste stad van Luxemburg. In 698 gesticht door aartsbisschop Willibrord. Tijdens deze stadswandeling in Echternach passeer je de belangrijkste historische bezienswaardigheden. Onderweg kan je ook genieten van het stadsgroen, de grensrivier met Duitsland. En de gezellige pleinen met terrassen!

wandelen in Echternach
De Orangerie

Echternach is de grootste stad in de Luxemburgse regio Mullerthal, een populaire wandelbestemming. Deze stadswandeling in Echternach start en eindigt bij het Bureau voor Toerisme, Parvis de la Basilique 9-10. Je staat hier tegenover de belangrijkste bezienswaardigheden van Echternach. Het Abdijmuseum en de Sint Willibrord Basiliek. Echte aanraders, die je nu of aan het eind van de wandelroute kan bezoeken.

Beeld van St. Willibrord in het Abdijmuseum
Beeld van St. Willibrord in het Abdijmuseum

Abdijmuseum

Het Abdijmuseum is gevestigd in de kelders van het voormalig paleis van de Benedictijner Abdij. Je komt er veel te weten over Willibrord (circa 658-739). Deze Angelsaksische missionaris en aartsbisschop te Utrecht maakte bekeringsreizen door het huidige België en Luxemburg. In 698 stichtte hij een abdij in Echternach.

Het museum is vooral gewijd aan het Scriptorium van Echternach. Dit was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste in Europa. De handmatig gekopieerde bijbels vol decoratieve schilderingen vormen fantastische kunstwerken en zijn uniek door hun Romaanse symboliek. Ten slotte vind je in het museum een maquette van een Romeinse villa, waarvan je de archeologische opgraving aan het Meer van Echternach kan bezoeken.

De basiliek

Na het Abdijmuseum stap je waarschijnlijk goed voorbereid de Sint Willibrord Basiliek binnen. Deze ademt uiteraard haar stichter, de heilige Willibrord. Afbeeldingen van hem, zijn levensverhaal in de glas-in-loodramen. En een stukje stof van zijn kleding in de relikwie-kapel. De kerk maakt verder een sobere, wat ‘nieuwe’ indruk. Voor het historische gevoel kan je terecht in de crypte. Tegenover de trap tref je de sfeervolle kapel van Onze Lieve Vrouwe van Fatima, een geschenk van de Portugese gemeenschap in Luxemburg. Linksaf kom je bij het graf van Willibrord. De sarcofaag met zijn stoffelijke resten staat in een witmarmeren grafmonument.

Stadspark en grensrivier

Neem aan de overkant van het plein Parvis de la Basilique even een kijkje bij de 18de-eeuwse kloostertuin annex orangerie. De tuin is strak en geometrisch ingericht. Beelden tegenover de voorgevel van de orangerie verbeelden de vier jaargetijden. Wandel terug naar de Abdij, sla linksaf en rechtsaf en verlaat het complex in noordoostelijke richting naar het stadspark. Het park strekt zich uit langs een bocht in de rivier. Het was ooit de lusthof van de abdij en nu een plek waar de stadsbewoners verkoeling zoeken. Als je na binnenkomst bij de groene ‘rotonde’ linksaf slaat (3/5) kom je uit bij een fraai vijfhoekig rococo paviljoen. Sla hierna rechtsaf en volg het pad langs de rivier tot vlak voor de historische boogbrug. Dit is de grensbrug naar Duitsland.

- Advertentie -
wandelen in Echternach
Eén van de twintig torens in de oude stadsmuur

Langs de stadsmuur

Wandel rechtsaf het park uit en sla direct weer rechts en linksaf. Je komt uit bij de oude stadsmuur. Volg deze over Rue du Pont tot de grensbrug. Daar sla je schuin rechtdoor Rue des Redoutes in. Die volg je rechtsaf tot Wollefsgasse. De oorspronkelijke verdedigingsmuur dateert van de 10de eeuw en werd in de 13de eeuw versterkt. De muur had toen een lengte van twee kilometer, met twintig torens en vier stadspoorten. In de 19de eeuw werd de muur grotendeels afgebroken en konden liefhebbers de overgebleven torens kopen en ombouwen tot woonhuis. In Rue Hooveleker Buurchmauer, het verlengde van Wollefsgasse, passeer je enkele van deze torens. Die zijn nu ingericht als vakantieappartement (zie onderaan).

Gotisch Huis

Steek Rue de Luxembourg over en sla verderop Rue André Duchscher rechtsaf in. Ga linksaf een doodlopend straatje in naar het Gothische Huis. Dit fraaie en voor Echternach unieke huis dateert uit de Middeleeuwen. Toen het in 1996 deels instortte, kon men tijdens de restauratie de horizontale balken via de jaarringen in het hout dateren op de eerste helft van de 14de eeuw. De bomen bleken in 1299 te zijn gekapt.

De Markt

Ga terug naar de Rue André Duchscher en sla linksaf naar de gezellige Markt. Naast het Kruis van Justitie valt hier het voormalig Paleis van Justitie op, Dënzelt. Het staat er sinds de tweede helft van de 14de eeuw.

Peter en Paul kerk

De crypte in de Peter en Paul kerk
De crypte in de Peter en Paul kerk

Verlaat de Markt via Rue de la Montagne en klim omhoog naar de Peter en Paul parochiekerk. Deze is gebouwd op de muren van een Romeins castellum en hoorde later bij het klooster. Het werd uitgebreid met drie schepen en gotische bogen, maar oogt nog altijd opvallend intiem. Je mag er afdalen in de crypte. Vanaf de bankjes die tegen de kerkmuur staan, kijk je mooi uit over de stad.

Museum voor de Prehistorie

Daal aan de andere kant via de trap af naar de Rue du Pont. Even tweemaal rechtsaf vind je in Rue du Tanneurs het kleine, maar interessante Museum voor de prehistorie. Het gebouw, waarvan de gewelfde kelder dateert van de 15de eeuw, was al in gebruik als hospitaal, porseleinfabriek, school en woonhuis. De expositie toont de ontwikkeling van gereedschap- en wapentechniek. Die zijn gevonden tijdens archeologische opgravingen in de omgeving. Ze gaan terug tot de steentijd. Ook vind je er een collectie porselein uit de 19de eeuw. Een typisch museum voor de liefhebber (momenteel (tijdelijk) gesloten na overstroming in 2022).

Tuinpaviljoen

Steek, terug op Rue du Pont, deze straat schuin links over en ga door het poortje richting de basiliek. Links van je zie je een klein, gerestaureerd tuinpaviljoen. Je kan hier teksten beluisteren over Echternach, uitgesproken in vijf talen door (ook Nederlandse) dichters en historici. Het is een leuke plek om even op een bankje te gaan zitten en uit te rusten van de wandeling. Via de trappen kom je weer terug bij de basiliek.

De beste reisgidsen over Luxemburg

Reishandboek Luxemburg

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Luxemburg-stad en de rest van het Groothertogdom Luxemburg: Luxemburgse Ardennen, Guttland, Mullerthal, de Moezel en het Land van de Rode Aarde. Uitgebreide informatie over musea, historische gebouwen, natuurgebieden en, uiteraard, heel veel wandelen. Daarnaast aandacht voor bijzondere logeeradressen, restaurants, de historie, de Luxemburgse taal en de inwoners. Tekst: Tineke Zwijgers | Foto’s: Dorien Koppenberg | Elmar, 2023 (3e druk).

Reisgids Luxemburg complete rondreis 

In deze reisgids ontdek je het Groot-Hertogdom Luxemburg in 2 volledig uitgewerkte autoroutes en 6 wandelroutes die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van onze kleine buur brengen. €10,00

  • De digitale reisgids Groothertogdom Luxemburg bevat 37 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • 2 uitgewerkte autoroutes: van Luxemburg-stad tot Echternach en langs de Luxemburgse Moezel
  • 6 wandelingen: Larochette, Luxemburg-stad (2 wandelingen), Klein-Zwitserland (2 wandelingen), Echternach
De leukste hotels

Logeren in Echternach

Turm Hamelmaous en Turm Laange Veit bieden sfeervolle logies in een middeleeuwse toren van de stadsmuur. Beide appartementen hebben plek voor zes personen en zijn volledig ingericht met keuken en badkamer. Te boeken voor meerdere nachten. Prima plek voor als je gaat wandelen in Echternach.

De Jeugdherberg aan het meer
De Jeugdherberg van Echternach

Zoek je wat meer rust en natuur in de buurt van de stad, dan zijn er twee bijzondere accommodaties aan het Meer van Echternach, net buiten de stad. B&B Roudenhaff biedt ruime appartementen en kamers op een boerderij. Prachtig uitzicht op het meer, aardige uitbaters en een heerlijk ontbijt.

Direct aan het meer en ideaal voor budgetreizigers is de Jeugdherberg van Echternach. Het is gevestigd in een futuristisch ogend gebouw met veel buitenruimte en een goed restaurant. Voor een paar tientjes boek je er een bed in een slaapzaal met eigen sanitair. Ontbijt is inbegrepen.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Dwars door de Lage Landen 2: boekrecensie

Hartverwarmende kijk op Nederland en België Het maakt eigenlijk weinig uit waar Arnout en zijn vrienden Ruben en Philippe aan de wandel gaan. Rond de...
- Advertentie -