HomeBestemmingenNederlandStadswandeling Amersfoort: de waterrijke binnenstad

Stadswandeling Amersfoort: de waterrijke binnenstad

Klein maar fijn. Dat geldt voor de waterrijke binnenstad van Amersfoort, maar ook voor de rivier waaraan de stad haar naam dankt: de Eem. Tijdens deze stadswandeling kom je langs de leukste plekjes van historisch Amersfoort.

De Koppelpoort, stadswandeling Amersfoort
De Koppelpoort, gezien vanaf de rivier de Eem

Je kunt er een mooie stadswandeling maken langs de grachtjes met hun bloemrijke muren. Net buiten de oude stadsmuur vind je de al even mooie 19de-eeuwse plantsoenen en singels.

Routebeschrijving stadswandeling Amersfoort

Wandel, staand met je rug naar de Koppelpoort, rechtdoor de Grote Spui op.
Aan het eind van de Grote Spui sta je tegenover de achterzijde van Museum Flehite.

- Advertentie -

Ga voor het museum linksaf, direct rechtsaf (Nieuweweg) en op het Havik voor de brug linksaf. Deze brug wordt de Heksenbrug genoemd. Van hekserij verdachte vrouwen (en een enkele man) werden hier in het water gegooid. Bleven ze drijven, dan achtte men bewezen dat ze een heks waren en werden ze ter dood gebracht. Zonken ze, dan waren ze onschuldig, maar lieten ze evengoed het leven.

Sla aan het eind van Havik even linksaf en direct rechtsaf, Muurhuizen. Volg deze straat tot de volgende splitsing en wandel daar rechtsaf opnieuw een stukje langs Havik.

Museum Flehite

Museum Flehite, het Stadsmuseum van Amersfoort, belicht op eigentijdse en afwisselende wijze de geschiedenis van de stad. Pronkstuk is het manshoge schilderij Zicht op Amersfoort (1671) van Matthias Withoos. Er is aandacht voor de industrie langs de Eem en Amersfoort in oorlogstijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verleende Amersfoort onderdak aan zo’n 25.000 Belgische vluchtelingen. In de Tweede Wereldoorlog herbergde de stad het beruchte Kamp Amersfoort, een strafkamp voor Nederlanders uit het verzet.

Muurhuizen

Muurhuizen, Amersfoort
De bekende muurhuizen van Amersfoort

Op de plek (bij de Koppelpoort) waar reizigers de Eem konden oversteken, ontstond in de loop der tijd de ommuurde stad Amersfoort. Na een stadsbrand bouwde men een nieuwe muur, die de stad een stuk groter maakte. Deze muur is grotendeels intact, inclusief de originele poorten. Van de oude muur resteert de straat Muurhuizen, met op de fundamenten van de muur een reeks huizen, die deels gebouwd zijn met oude muurstenen.

Kies de derde straat links, Lavendelstraat en volg deze tot het grote marktplein: de Hof. Steek het plein over langs de rechterkant, steek de Krommestraat over en loop rechtdoor het steegje Marktgang in. Via een bruggetje kom je uit op de Langegracht. Sla hier linksaf en volg de gracht tot het eind.

Steek de winkelstraat Langestraat over en volg rechtdoor (even langs de Vismarkt) de Kortegracht. Je komt langs het Mondriaanhuis. Dit geboortehuis van Piet Mondriaan is nu een museum. Sla de eerste straat rechts in, Drieharingensteeg, aan het eind links, Muurhuizen, en dan rechtsaf, Weeshuisgang.

Waterpoort de Monnikendam, Amersfoort
Waterpoort de Monnikendam

Via Weeshuisgang kom je uit op de Zuidsingel. Ga deze rechtsaf op en kies de eerste straat links, Kleine Haag. Sla daarna het eerste pad naar links in, Plantsoen Oost. Dit is een van de mooiste stukjes plantsoen van de stad. Je kijkt uit op de diepe tuinen van de huizen aan de Zuidsingel. Langs het pad staan oude zomereiken. Ook passeer je de Monnikendam, de zuidelijke waterpoort van Amersfoort.

Het Dieventorentje

Ga na de Monnikendam de eerste straat links in (Herenstraat) en sla op de Zuidsingel rechtsaf. Even verderop ga je linksaf over een bruggetje en onder het Dieventorentje door. Sla op Muurhuizen rechtsaf en opnieuw rechtsaf in de Langestraat. Je loopt door de Kamperbinnenpoort (een van de overgebleven poorten van de oude stadsmuur).

Volg rechtdoor de Kamp en sla de eerste straat links in, Coninckstraat, en de eerste straat rechts, Pothstraat. Bij het kapelletje ga je linksaf de binnentuin in van het Hofje van Stichting De Armen van Poth. Dit is een echte oase met tuintjes en oude beuken. Steek het hofje over en verlaat het aan de linkerkant. Je staat weer in de Coninckstraat. Volg deze rechtsaf en ga de eerste straat rechts in, Celzusterenstraat. Eerste straat links, St. Rochusstraat. Je komt uit in de St. Annastraat, waarlangs een stuk van de oude stadsmuur loopt. Ga even naar rechts, ga de muur op en wandel linksaf een stukje over het pad op de muur. Verderop ga je weer naar beneden en vervolg je de St. Annastraat.

Ga in de Coninckstraat rechtsaf en voor de singel linksaf het wandelpad Plantsoen Noord op. Je komt weer uit bij de Koppelpoort, eindpunt van deze wandeling.

Koppelpoort

De Koppelpoort is een romantisch gebouw van rond 1400, dat staat op de plek waar de stad ontstond. Amersfoort betekent: doorwaadbare plaats (foort) in de Eem (Amer). Beken uit het omringend hoogland kwamen hier samen en vormden zo de Eem. Op het laagste punt konden reizigers de rivier oversteken en meerdere handelswegen kruisten hier elkaar. De Koppelpoort moest de stad beschermen, niet alleen tegen indringers, maar ook tegen het Eemwater dat bij storm en hoogtij door de Zuiderzee werd opgestuwd.

Stadswandeling Amersfoort praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Koppelpoort, einde Grote Spui
Lengte: circa 5 kilometer
Duur: 2 uur (inclusief stops)
Horeca: overal langs de route kom je langs bars, cafés en restaurants. Vooral op de Markt vind je leuke terrassen.

Leuke dingen doen in Amersfoort

Verken Amersfoort op een unieke manier met de Escape Tour. Dwaal door de stad, zoek naar nieuwe aanwijzingen en opdrachten om de geheime uitgang van Amersfoort te vinden. Vind jij de geheime uitgang binnen twee uur? Ook leuk: ga mee op kroegentocht of geniet van een zelfgeleid moordmysteriespel in het centrum van Amersfoort!

Vallei en Eempad

Amersfoort is het hart van dit nieuwe wandelpad. Het Vallei en Eempad biedt in 400 km een dwarsdoorsnede van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Vanuit Otterlo doorkruis je de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug, moerassen, landgoederen, heide zandverstuivingen. Van de 22 trajecten vormen er 9 een ‘rondje’, een soort verdieping. Dit maakt het ook mogelijk om langer vanuit een standplaats te wandelen. Dankzij de ‘knooppunten’ verdwaal je niet snel! De gids is mooi vormgegeven en geïllustreerd. Noordboek, voorjaar 2020

Nederland – Vakantie in eigen land

Ontdek 20 bijzondere en nog relatief onbekende regio’s in Nederland, weg van de drukte. Voor een weekend weg of een langere vakantie in eigen land omgeven door natuur, rust, veel ruimte en vriendelijke mensen. Met fiets- en wandelroutes, kaarten en een gratis mobiele app.

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Amersfoort

De rondwandeling voert langs twee hotels die we van harte kunnen aanbevelen. Logement De Gaaper is gehuisvest in een historisch pand aan het Marktplein. Frisse, betaalbare kamers, met ontbijt in het restaurant op de begane grond.
De Tabaksplant combineert de sfeer van een 17de-eeuws herenhuis met het comfort van nu. Gevestigd in een rustige straat.

Hoteldeals

Booking.com
- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Dwars door de Lage Landen 2: boekrecensie

Hartverwarmende kijk op Nederland en België Het maakt eigenlijk weinig uit waar Arnout en zijn vrienden Ruben en Philippe aan de wandel gaan. Rond de...
- Advertentie -