Of de ‘Tocht der Tochten’ dit jaar nu komt of niet, de Friese elf steden en hun omgeving zijn altijd de moeite van een wandel-, fiets- of autotochtje waard. Elk seizoen heeft er zijn eigen charme. Tijdens dit Rondje IJlst leer je een van de kleinste Friese steden kennen en geniet je net buiten de bebouwing van het weidse en waterrijke boerenland.
Routebeschrijving
Ga, staand met je rug naar het Wapen van IJlst, linksaf, rechtsaf de brug over en aan de overkant linksaf: Eegracht.
Volg de Eegracht tot het eind, ga linksaf de brug over (tussen huisnrs 92-94) en linksaf terug langs de overkant, Galamagracht. Rechtsaf, Sudergoweg, en direct na de brug linksaf wandelpad langs het water. Einde rechtsaf verkeersweg op, Westergoleane. Steek linksaf de parkeerplaats over en wandel rechtsaf het pad langs het water op, Sneekerpad. Je komt uit bij houtzaagmolen De Rat.
Stadsrechten
IJlst (Drylts in het Fries) is een van de kleinste Friese steden: Lyts mar Krigel (‘klein maar dapper’). Het is ook een van de oudste, kreeg al stadsrechten in 1268 en ontwikkelde zich tot een centrum van handel en scheepsbouw. De vroegere welvaart is goed te zien aan de huizen langs de stadsgrachten Eegracht en Galamagracht, zoals aan de Renaissance trapgevel van het huis ‘De Messingklopper’ uit 1669. Typisch voor IJlst zijn de overtuinen: lapjes groen tussen het water en de straat, waar bewoners vroeger hun was lieten bleken. In IJlst werden scènes opgenomen van de film Schippers van de Kameleon (2003).
Molen De Rat
Langs de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, is houtzaagmolen De Rat nog volop in productie. Met stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen en de geur van vers gezaagd hout ervaar je het oude houtzagersambacht zoals dat hier al ruim 3 eeuwen wordt uitgevoerd. Je kunt er een kijkje nemen, maar ook hout en souvenirs kopen. Openingstijden: zaterdag 9-17 uur plus mei-september woensdag-vrijdag 10-17 uur.
Wil je wat extra kilometers maken, volg dan een eindje het fietspad langs de Geeuw richting Sneek (helemaal via Sneek niet aanbevolen: het pad loopt niet permanent langs het water en na de brug in Sneek loop je aan de overkant langs de verkeersweg terug).
Keer terug over het Sneekerpad en de parkeerplaats en ga rechtsaf op de Westergoleane. Einde rechtsaf Galamagracht, langs het Wapen van IJlst de brug over. Houd links aan, Zevenpelsen. Ga voor Technisch Bedrijf Bakker met de bocht mee naar rechts, Oppedijkstraat, en linksaf, Jurjen Hoomansstraat. Wandel linksaf langs het water, Izeren helling, en volg het pad met een bocht naar rechts, Ekemawal. Houd steeds links aan en blijf zo dicht mogelijk langs het water, Holtropweg. Volg aan het eind het graspad naar rechts en sla linksaf op de Harinxmaweg. Einde linksaf, Ylostinslaan, en rechtsaf, Nijesyl. Wandel deze weg af tot je linksaf het spoor kunt oversteken. Volg even de verkeersweg en ga linksaf Parallelweg in. De weg wordt al snel een onverhard wandelpad en voert met een bocht naar rechts langs het water tot het dorp Oosthem.
Volg aan het eind van het wandelpad linksaf het tegelpad langs het water en houd steeds links aan, Himmen. Neem de 1e straat links (ook Himmen) en ga aan het eind, voor de garageboxen, rechtsaf over een tegelpad. Einde links, Nessenwei, voor een ‘rondje om de kerk’. Wandel terug naar IJlst langs de verkeersweg, Cingel. Ga over het spoor linksaf en volg Zuidwesthoekweg tot treinstation IJlst. Wandel rechtsaf, Stadslaan, en linksaf, Wilhelminastraat. Loop deze met een bocht naar rechts helemaal uit en ga rechtsaf de Geeuwkade op. Deze brengt je bij de brug, met aan de overkant van het water het Wapen van IJlst.
IJlst praktisch
Begin- en eindpunt: Stadsherberg Het Wapen van IJlst, Galamagracht 1-4, 8651 EB IJlst
Lengte: 7,5 km
Duur: 2 uur (inclusief rustpauzes)
Horeca: Bij het begin- en eindpunt kun je iets eten en drinken bij Het Wapen of bij de bakkerij aan de overkant van de brug. Neem voor onderweg iets te eten of drinken mee.
De beste reisgidsen
111 plekken in friesland die je gezien moet hebben
Friesland kent vele verborgen schatten. Weleens wadgelopen zonder vieze voeten te maken? Een boeddhistische stoepa in het terpenlandschap bezocht? Of de mummies onder de kerk in Wieuwerd? Ga mee op safari langs de Waddenzee, beklim de vogelkijktoren in de Kollumerwaard of kies voor een retraite op een wijndomein. Leer kaas met zeewier maken in een Duitse bunker op Vlieland, proef Italiaans eten van ’t Wad of ga chillen bij de foodbar aan het Sneekermeer. Maarten Boersema wijst de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Hij biedt de beste insidertips en toont Friesland op haar veelzijdigst.
De leukste hotels
Logeren in IJlst
De vier kamers van Het Wapen van IJlst bieden uitzicht op de Geeuw en de ophaalbrug. Ze zijn voorzien van lekkere bedden, een zithoek en coffee-and-tea-making-facilities. In de gelagkamer is het goed eten: stevige kost met een Friese knipoog. En ’s ochtends krijg je een uitgebreid ontbijt met onder meer vers sap, een eitje en natuurlijk Fryske Sûkerbôle. Meer informatie: Het Wapen van IJlst.