Dwars door de Lage Landen 2: boekrecensie

Hartverwarmende kijk op Nederland en België

Het maakt eigenlijk weinig uit waar Arnout en zijn vrienden Ruben en Philippe aan de wandel gaan. Rond de Noordzee of de Middellandse Zee. Dwars door België of Dwars door de Lage Landen: zolang Arnout maar praatjes maakt met passanten, Ruben zijn duik in bed demonstreert en Philippe fraaie opnames maakt van de omgeving. En hoewel er altijd veel gelachen wordt, kun je als kijker beter ook een zakdoek bij de hand hebben; Arnout heeft het talent om van vele ontmoetingen een ontroerend pareltje te maken. Of een hilarisch gesprek.

De vrienden starten dit keer in Lauwersoog, op de Waddeneilanden na het hoogste punt van Nederland. Via het Friese Woudenpad, het Pionierspad en het Floris V-pad wandelen ze naar grensovergang Putte, iets ten zuiden van Bergen op Zoom. Van hieruit trekken ze langs de Schelde en slaan ze vlak voor de grens met Frankrijk ‘rechtsaf’ naar de Vlaamse kust bij De Panne. Hier doen de mannen vijftig dagen en leggen zij maar liefst 1000 kilometer af. Een bijzondere prestatie!

Tijdens deze 50 dagen wandeldagen ontmoeten de mannen veel mensen met wie ze een praatje maken. Daar zitten vele parels bij. Zoals de stoere, jonge boerin die zo houdt van weidevogels en de eieren markeert op haar akkers. Ze nodigt de mannen uit om op haar erf te logeren. En dan met Martin op zoek naar de zeearend. Op bezoek bij Silvia in Lelystad, die biologische wijn maakt. Ze is ernstig ziek en overlijdt kort na het bezoek van de mannen.

De kastelen van Floris V, een executieplaats voor heksen in Oudewater. De vesting Willemstad en, in België, het kasteel van Bornem (waar de maker woonde van ‘Het Wilhelmus’, Filips van Marnix van Sint Aldegonde): je begeeft je hier in internationaal gebied en passeert de enorme eenheid van de Lage Landen in vroeger tijd.

Zoals ook in hun vorige series ontmoeten Arnout en zijn vrienden elke dag bijzondere mensen en hun activiteiten. Een Vlaams wijndomein, een steenbakster, de kleinzoon van een man die ‘de Titanic’ overleefde. Het Woodstock van België, herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog en, vooral in de Westhoek, de vele cafeetjes met een verhaal.

Met andere woorden: koop dit boek en ga dwars door de Lage Landen op pad!

- Advertentie -

Ontdek

- Advertisement -