HomeBestemmingenNederland5 x de mooiste klompenpaden op de Veluwe

5 x de mooiste klompenpaden op de Veluwe

Klompenpaden zijn populair. Niet alleen komen er steeds nieuwe wandelpaden beschikbaar. Ook weten steeds meer wandelaars de klompenpaden te vinden. Geen wonder: ze voeren je over meest onverhard pad door de rustige natuur en het boerenland van Utrecht en Gelderland. Wij zetten onze vijf favoriete klompenpaden op de Veluwe op een rijtje.

klompenpaden op de Veluwe
Afwisseling van bos en heide op de Veluwe

In 2002 bundelden Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hun krachten om het gebruik van oude en nieuwe voetpaden te stimuleren door ze met elkaar te verbinden. Zo ontstond in beide provincies een netwerk van wandelroutes met een lengte van 3 tot 27 kilometer. De meeste routes zijn zo’n 11 tot 16 kilometer lang en dus heel geschikt voor een dagtocht. Ze zijn uitstekend gemarkeerd en voeren vooral over onverhard pad, zoals eeuwenoude kerkpaden, jaagpaden, tiendwegen en veenkades. Ook bieden ze onderweg geregeld kleinschalige horeca. Zoals koffie drinken op de boerderij! In 2017 werd het honderdste klompenpad geopend. Bekijk onze favoriete klompenpaden op de Veluwe.

Bekbergerpad (13 km)

Tussen Apeldoorn en Beekbergen lijken de stad en de drukke wegen ver weg. Sterker nog: je gaat op het Bekbergerpad voor je gevoel eeuwen terug in dit beekdal, historische enken en oude Veluwse bossen. Wie genoot van Jacob van Lenneps romantische boek De zomer van 1823 (over een voettocht van twee studenten door Nederland) moet deze wandeling beslist een keer maken. In het weekend kan het er druk zijn, maar wandel je er op een doordeweekse dag, dan kan je zomaar het pad kruisen van een ree of wild zwijn. Leuke en sympathieke stop onderweg is het terras van Hotel-restaurant Spelderholt. Hier studeren mensen met een beperking voor een baan in de horeca en doen zij ervaring op in het hotel-restaurant. In het bijbehorend kasteel woonden kort na de Tweede Wereldoorlog prinses Juliana en prins Bernhard.

- Advertentie -

Oldenallerpad (8 km)

Een ‘echt klompenpad’ noemen wandelaars het Oldenallerpad. Als in: kruip-door-sluip-door op paden die niet druk belopen worden. Weilanden en enken, maar ook bos, heide, een landgoed, lanen en zandpaden. Hier aan de westelijke rand van de Veluwe wandel je op de grens van uitgestrekte bossen en oud boerenland en is afwisseling gegarandeerd! De tocht is genoemd naar Landgoed Oldenaller, met een plaatje van een kasteel. Kom je er in het vroege voorjaar (als de bomen nog geen blad hebben), dan kan je nesten zien van blauwe reigers. Heel bijzonder: deze vogel zie je vaak in weilanden en langs de sloot, maar nesten en jongen zijn lastiger te observeren. Je kan deze prachtige, maar vrij korte wandeling combineren met drie klompenpaden van 15 km lengte in de directe omgeving: Kruishaarderpad, Hoeverveldpad en Huinerpad. Wij logeerden met veel plezier in hotel Hof van Putten, aan de bosrand net buiten het dorp.

Klarenbeeksepad (13 km)

Vanaf een van de kleinste treinstations van Nederland wandel je zo het prachtige, cultuurhistorische landschap van Klarenbeek in. Door weilanden en bossen, over landgoederen en langs beken en historische boerderijen. Kijk niet alleen naar het weidse uitzicht, maar ook naar de grond. Je ziet er geregeld prachtige orchideeën. Weidegebied het Woud is een van de laatste oerbossen van Nederland, met droge verhogingen en natte moerasbossen. Natuurmonumenten werkt aan het herstel van dit bijzondere bos. Ook wandel je langs lieflijke beken. Praat niet te hard, want de kans op een ontmoeting met een ree is best groot. Ga je hier meer dagen op pad, dan raden wij Hotel Het Veluwse Bos in Beekbergen aan. Daar logeer je vrij voordelig in een kleine kamer. En het restaurant is uitstekend.

Wiseperpad (17 km)

Onderweg tussen Wezep en Hattem, aan de rand van de Veluwe, krijg je op het Wiseperpad het mooiste van de Veluwe voorgeschoteld: heide, dichte bossen en beschutte weilanden. Landgoed IJsselvliedt voegt daar nog prachtige oude boerderijen en een romantisch landhuis aan toe. Het enige nadeel van deze route is dat je voor het landgoed even door de bebouwde kom van Wezep loopt en naar de andere kant van de A28 moet. Wij hadden dat er wel voor over, maar andere wandelaars melden het als minpunt. Bijkomend voordeel is dat je onderweg vier horecagelegenheden passeert. Ook kan je dit klompenpad combineren met twee andere klompenpaden: het Assenradepad (met veel ‘Hattem’, een aanrader) en het Vreepad bij Oldebroek. Een leuke plaats om te logeren is dan het oude Hanzestadje Hattem, met de knusse historische kern en mooie ligging aan de IJssel. Aparthotel Hattem is een sympathiek en stijlvol adres.

Valkschepad (11 km)

Bos, heide, zandverstuiving en historisch boerenland. Dat wordt op dit Veluwse klompenpad zo fraai gecombineerd dat een wandelaar op de site verzucht dat hij, om het pad voor zichzelf te houden, het liefst zou zeggen dat het een ellendige wandeling was, met veel asfalt en agressieve stieren. Niks van aantrekken dus en lekker genieten van de omgeving op een van de mooiste klompenpaden op de Veluwe. Het pad start in Lunteren.

Ook heel bijzonder is een wandeling door natuurgebied Planken Wambuis. Je kan er kiezen tussen routes van eigenaar Natuurmonumenten, De Mooiste Routes en Klompenpad Kreelsepad.

De beste reisgidsen

50 nieuwe klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. ’50 nieuwe Klompenpaden’ verschijnt bij de opening van het honderdste Klompenpad en is een vervolg op ’50 Klompenpaden’ uit 2015. Ook in deze nieuwe uitgave beschrijven diverse auteurs hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wandelingen. Deze verhalen worden opgeluisterd met foto’s van de routes, gedichten, schetsen van het landschap en recepten voor gerechten met ingrediënten die langs de paden te vinden zijn. 

Crossbill Guides Veluwe

Deze gids werpt zich op als dé natuurgids over de Veluwe. En maakte dat waar met de nominatie voor de Jan Wolkers prijs in 2017. De gids bevat onder meer 22 wandel- en fietsroutes, tips om wild, vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën te vinden, hoe beleef je de natuur met kinderen, waar vind je de beste plekken voor bloeiende heide, herfstkleuren, wild kijken etc. Daarnaast uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna en waar je welk jaargetijde het beste kunt zijn. Ook krijg je via de Veluwe-app onderweg actuele tips.
KNNV, 2021

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Dwars door de Lage Landen 2: boekrecensie

Hartverwarmende kijk op Nederland en België Het maakt eigenlijk weinig uit waar Arnout en zijn vrienden Ruben en Philippe aan de wandel gaan. Rond de...
- Advertentie -