Klompenpaden worden steeds populairder. Niet alleen komen er gestaag nieuwe wandelpaden beschikbaar. Ook weten steeds meer wandelaars de klompenpaden te vinden. Geen wonder: ze voeren je over meest onverhard pad door de rustige natuur en het boerenland van Utrecht en Gelderland. Wij zetten onze vijf favoriete klompenpaden in Gelderland op een rijtje.
In 2002 bundelden Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hun krachten om het gebruik van oude en nieuwe voetpaden te stimuleren door ze met elkaar te verbinden. Zo ontstond in beide provincies een netwerk van wandelroutes met een lengte van 3 tot 27 kilometer. De meeste routes zijn zo’n 11 tot 16 kilometer lang en dus heel geschikt voor een dagtocht. Ze zijn uitstekend gemarkeerd en voeren vooral over onverhard pad, zoals eeuwenoude kerkpaden, jaagpaden, tiendwegen en veenkades. Ook bieden ze onderweg geregeld kleinschalige horeca. Zoals koffie drinken op de boerderij! In 2017 werd het honderdste klompenpad geopend. Bekijk onze favoriete klompenpaden in Gelderland.
Hartensepad (14 km)
Dat het Hartensepad bovenaan ons lijstje favoriet klompenpaden in Gelderland staat heeft het vooral te danken aan het Renkums Beekdal. Dit ligt aan de rand van de bosstrook tussen Wageningen en Renkum, een uitloper van de Veluwe. Een nat gebied, dat je deels via een vlonderpad doorkruist. De route voert ons daarnaast langs grafheuvels, beken en sprengen, door de uiterwaarden van de Nederrijn en over landgoederen. Zoveel variatie, opvallend leuke horeca en, zeker doordeweeks, weinig andere wandelaars op je pad. We combineren deze wandeling met het Dorenweertsepad (13 km), dat voert door de omgeving van Kasteel Doorwerth en blijven een nachtje logeren in de omgeving.
Hartensepad praktisch
In Renkum logeer je heel aangenaam in It Tunhuske. Dit tuinhuisje is niet groot maar bevat alles wat je nodig hebt: goede bedden, een badkamer, kitchenette en zitje in de tuin. Plus veel privacy. Echt een aanrader! De kamers in Nol in ’t Bos zijn misschien een beetje ouderwets, maar wel schoon. En buiten dat: wat een bijzondere locatie, zo afgelegen in het bos. Ook het restaurant is heel knus en je eet er prima.
Engelenburgerpad (10 km)
Aan de Waal, tussen de historische steden Zaltbommel en Gorinchem, starten we de tweede van onze favoriete klompenpaden in Gelderland in de voormalige heerlijkheid Herwijnen. In dit dijkdorp stonden ooit vier kastelen: Wadenstein, Frissestein, Drakenburg en Engelenburg. We wandelen het monumentale dorp uit via een boomgaard en wisselen, met steeds zicht op de rivier, de uiterwaarden af met stukjes weg op de nieuwe en de oude dijk. De zon schijnt en we rusten onderweg heerlijk uit op bankjes aan de Waal. We passeren diverse ooievaarsnesten, altijd leuk om even bij stil te staan. Ook bezienswaardig is het peilschaalhuisje uit 1874. Het is het laatste in volle glorie bewaard gebleven peilschrijverstation in Nederland. Ooit stonden er zo’n 150 langs de rivieren.
Engelenburgerpad praktisch
Twee klompenpaden in Gelderland combineren? Blijf een nachtje logeren in het gebied en wandel ook het Jordenpad (12 of 16 km). Je steekt met de pont over naar Brakel en kan in dit agrarisch landschap tussen Brakel en Poederoijen genieten van oude forten, een kasteelruïne en het monumentale Huis Braken.
Aanraders voor logies zijn B&B Water & Brood, gelegen aan de Waal in Brakel. Ook heel leuk is Herberg de Swaen in Vuren, waar je een fraaie tuinsuite kan huren.
Alemschepad (8 km)
Het water van de Maas en haar zijarmen. Een dorp als uit een prentenboek. Nieuwsgierige koeien en de bekende Maasheggen, waar vogels, hazen en egels beschutting vinden. Klompenpad het Alemschepad biedt veel variatie in een door water omringd landschap. Deze wandeling in het Land van Maas en Waal is niet erg bekend, maar echt de moeite waard. Vooral in het voorjaar is de omgeving waar je doorheen wandelt een plaatje.
Alemschepad praktisch
Heb je tijd voor meerdere dagen wandelen en wil je twee klompenpaden in Gelderland combineren? Boek dan een kamer in de sfeervolle herberg Het hart van Alem. Dit kleinschalige hotel is gevestigd in een historisch huis langs de wandelroute. De volgende dag kan je dan bijvoorbeeld klompenpad het Zandslagenpad (9 km) volgen. Deze start in het historische stadje Rossum, dat bekend staat om zijn ‘overtuinen’. De route voert je door het buitengebied van Maasdriel, langs hoogstamfruitbomen en oude boerderijen. Ook weer een fijne waterrijke wandeling.
Rhenoijschepad (14 km)
Rivierenland en de Betuwe met zijn fruitbomen vormen een fantastische combinatie op het Rhenoijschepad. Slingerend langs de Linge wandelen we Rhenoy uit. Even door het veld en dan volgt een rechte weg langs het spoor naar Leerdam. Klinkt een stuk saaier dan het is en Leerdam is een mooi historisch stadje. We slaan er af in zuidelijke richting en pakken al snel het pad langs de Linge weer op. In Fort Asperen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wacht ons een knus terras waar we zo ongeveer de lekkerste appeltaart ooit eten. En het blijft maar hoogtepunten regenen. In Acquoy vragen we ons aan de voet van de scheve kerktoren af waarom je eigenlijk naar Pisa zou reizen. We slingeren verder langs de romantische Linge en wandelen Rhenoy weer in. Wat een heerlijk dagje!
Baanbrekerpad (12 km)
Wat kan je onderweg op klompenpaden in Gelderland toch vaak genieten van het uitzicht op onze rivieren. Langs het Baanbrekerpad geeft de Maas acte de presence. Vanuit Well wandelen we er direct heen. Even genieten op een bankje met uitzicht en dan lopen we, eerst langs de oever en even verderop op enige afstand, langs de Maas. Een groen laantje voert ons bovenlangs het dorp Ammerzoden en als finale maken we een ‘ommetje’ rond het fraaie kasteel Ammersoyen. Een bouwwerk met toren en rode luiken dat hier al sinds 1325 staat mooi te wezen. Nog even langs de Maas en dan zijn we weer in Well. Een fijn en afwisselend dagje wandelen.
De beste reisgidsen
50 nieuwe klompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. ’50 nieuwe Klompenpaden’ verschijnt bij de opening van het honderdste Klompenpad en is een vervolg op ’50 Klompenpaden’ uit 2015. Ook in deze nieuwe uitgave beschrijven diverse auteurs hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wandelingen. Deze verhalen worden opgeluisterd met foto’s van de routes, gedichten, schetsen van het landschap en recepten voor gerechten met ingrediënten die langs de paden te vinden zijn.